Opis przepisu
Skusisz się na ciasto galaretkowiec, które jest jak leciutka pianka śmietankowa? Do ciacha dodałam pokrojone w kostkę kolorowe galaretki o smakach: cytrynowa, pomarańczowa i truskawkowa. Równie dobrze mogą być w całkiem innych smakach. Wierzch można udekorować świeżymi owocami np. malinami, porzeczkami, truskawkami czy nawet brzoskwiniami. Typowo letnie, lekkie ciasto bez pieczenia!
Przepis na: Ciasto galaretkowiec (bez pieczenia)
Składniki:
- galaretka cytrynowa
- galaretka pomarańczowa
- galaretka truskawkowa
- 1 litr wrzątku
- 1 litr zimnej śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna)
- okrągłe biszkopty
- 200 g malin
Zobacz również:
Ciasto galaretkowiec (bez pieczenia) - przepis krok po kroku
Wykonanie:
W osobnych trzech naczyniach rozpuszczamy trzy galaretki: żółtą, pomarańczową i czerwoną (każdą rozpuścić w ok. 350 ml wrzątku). Odstawiamy w zimne miejsce do momentu gdy całkowicie stężeją na ok. 2 godzinki.
Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, również odstawiamy w zimne miejsce do momentu stężenia do konsystencji gęstej śmietany (można przyspieszyć proces w lodówce lub zamrażalniku). Zimne śmietanki kremówki miksujemy w wyższym naczyniu wraz z cukrem pudrem. Po chwili dodajemy mascarpone i nadal ubijamy. Pod koniec wlewamy tężejącą galaretkę krystaliczną. Wkładamy na 20 minut do lodówki.
W tym czasie na dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy okrągłe biszkopty. Trzy galaretki kroimy w kosteczkę i wrzucamy do tężejącej masy śmietanowej. Masę wylewamy na biszkopty. Ciasto chłodzimy najlepiej całą noc. Wierzch dekorujemy malinami.
Komentarze