Opis przepisu
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wyszło niesamowicie spontanicznie! Mam obecnie wysyp śliwek na drzewach, więc aż żal nie piec jakiegoś ciasta z owocami. Dodatkowo jak tylko zobaczyłam w lodówce resztkę świeżych drożdży, to już było to przesądzone… Chwila moment i drożdżowy rozczyn był już gotowy.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Do ciasta drożdżowego ze śliwkami przygotowałam pyszną kruszonkę z mojego sprawdzonego przepisu na maślaną kruszonkę do ciast >>. Jest ona uniwersalna i pasuje genialnie do ciast drożdżowych.
Świeżo upieczone ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, nie dość że smakuje rewelacyjnie, to jeszcze pięknie pachnie, a zapach rozchodzi się po całym domu, powodując ślinotok u wszystkich domowników 🙂 Jestem przekonana, że jeżeli wykonasz je za pierwszym razem, to w najbliższym czasie najdzie cię ochota, aby powtórzyć ten prosty, a zarazem przepyszny wypiek.
Przepisy z wykorzystaniem śliwek
Szukasz innych słodkich przepisów ze śliwkami? W takim razie podrzucam kilka inspiracji:
Przepis na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g instant)
- 1 łyżka cukru
- 50 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 70 g białego np. drobnego lub cukru pudru
- 60 g masła miękkiego lub roztopionego
- 470 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
Dodatkowo:
- 250-300 g śliwek np. węgierek
- 1 łyżeczka cukru pudru i mąki ziemniaczanej
- kruszonka maślana
Zobacz również:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Do kubka kruszymy świeże drożdże (20 g, równie dobrze możecie użyć suchych drożdży i należy ich dać 10 g). Następnie dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (1 łyżka) oraz letnie mleko (50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Dodajemy przesianą mąkę (470 g), przestygnięte roztopione masło (lub miękkie) (60 g), a także letnie mleko (150 ml).
Krok 4
Krok 5
Krok 7
Śliwki myjemy, a następnie kroimy na połówki lub nawet ćwiartki. Usuwamy pestki.
Krok 8
Krok 9
Jak układać śliwki na ciasto drożdżowe?
Śliwki pokrojone na pół (lub na ćwiartki, jeżeli są większe) układamy skórką do dołu, do ciasta drożdżowego i lekko wciskamy palcami.
Krok 10
Pieczemy przez ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
Komentarze
Jaka wielkość foremki? Może być 22×33
Nasze ulubione śliwkowe 🙂
Idealne 🙂
Zawsze bałam się upiec ciasta drożdżowe a bo nie wyjdzie a bo zakalec , ale mieć pod nosem krok po kroku przepis to jest niemożliwe ! Jakie to jest Pycha , wgl co tu mówić wszystko z tego bloga wychodzi każdy przepis tylko trzeba czytać dokładnie
Super ciacho wyszło! Bardzo dziękuję za zdjęcie i za miłe słowa 🙂 Cieszę się, że udało się je zrobić i najważniejsze, że smakuje 🙂 Życzę smacznego i pozdrawiam cieplutko!