Lubisz mocno czekoladowe ciasta? Muszę przyznać, że ja je naprawdę uwielbiam! Przygotowałam ciasto, które rzuciło mi się w oczy już jakiś czas temu, a mianowicie ciasto Poduszkowiec. Składa się z lekko wilgotnego ciasta czekoladowego (coś pomiędzy murzynkiem, a brownie) oraz kratki na jego wierzchu stworzonej z sera. Jego wykonanie jest niesamowicie łatwe, a filmik instruktażowy, który wykonałam będzie dla Was jeszcze większym ułatwieniem.
Do tego pysznego ciacha poduszkowiec zaserwowałam pyszne wino różowe Sommariva Rosa Millesimo Extra Dry 2016 (klik). Jest ono uderzająco owocowe, pełne nut przypominających truskawki i maliny, a także bardzo delikatne (extra dry paradoksalnie oznacza, że wino jest nieco słodsze).
Możecie je kupić w sklepie internetowym Winayo, który posiada bardzo szeroką ofertą win na każdą okazję. Są one w bardzo dobrych cenach, a ich wysyłka jest niesamowicie szybka. To co mi się podoba to to, że mogę sobie dobrać wino do konkretnej potrawy co dla mnie jest akurat bardzo ważne.
Przepis na: Ciasto czekoladowe poduszkowiec
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 5 jajek
- 250 g mąki
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml oleju
- 125 ml wody
- 3 łyżki kakao
- 70 rozpuszczonej gorzkiej czekolady lub kremu czekoladowego
Masa serowa:
- 500 g mielonego sera np. z wiaderka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 32 g cukru waniliowego
- 50 g cukru
Zobacz również:
Ciasto czekoladowe poduszkowiec - przepis krok po kroku
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Zainspirowałam się tym przepisem (klik)
Komentarze
Po co wodą?
Ciach w piekarniku, będzie do popołudniowej kawki. Wygląda i pachnie bardzo apetycznie 😛
Mocno czekoladowe ciasta to jest to co wręcz kochamy <3
Wygląda przepysznie 😀 Uwielbiam połączenie czekolady i sernika 😉