Ciasto czekoladowe poduszkowiec

4.8/5 (58 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

ciasto Poduszkowiec

Lubisz mocno czekoladowe ciasta? Muszę przyznać, że ja je naprawdę uwielbiam! Przygotowałam ciasto, które rzuciło mi się w oczy już jakiś czas temu, a mianowicie ciasto Poduszkowiec. Składa się z lekko wilgotnego ciasta czekoladowego (coś pomiędzy murzynkiem, a brownie) oraz kratki na jego wierzchu stworzonej z sera. Jego wykonanie jest niesamowicie łatwe, a filmik instruktażowy, który wykonałam będzie dla Was jeszcze większym ułatwieniem.

Do tego pysznego ciacha poduszkowiec zaserwowałam pyszne wino różowe Sommariva Rosa Millesimo Extra Dry 2016 (klik). Jest ono uderzająco owocowe, pełne nut przypominających truskawki i maliny, a także bardzo delikatne (extra dry paradoksalnie oznacza, że wino jest nieco słodsze).

Możecie je kupić w sklepie internetowym Winayo, który posiada bardzo szeroką ofertą win na każdą okazję. Są one w bardzo dobrych cenach, a ich wysyłka jest niesamowicie szybka. To co mi się podoba to to, że mogę sobie dobrać wino do konkretnej potrawy co dla mnie jest akurat bardzo ważne.

Przepis na: Ciasto czekoladowe poduszkowiec

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 5 jajek
  • 250 g mąki
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 125 ml wody
  • 3 łyżki kakao
  • 70 rozpuszczonej gorzkiej czekolady lub kremu czekoladowego

Masa serowa:

  • 500 g mielonego sera np. z wiaderka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 32 g cukru waniliowego
  • 50 g cukru
Wyślij emailem

Ciasto czekoladowe poduszkowiec - przepis krok po kroku


Krok 1

ciasto Poduszkowiec

Jajka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach miksera.


Krok 2

ciasto Poduszkowiec

Wlewamy olej i wodę, a następnie roztopioną i przestudzoną czekoladę, nadal ubijamy. Wsypujemy składniki suche do masy jajecznej i mieszamy krótko mikserem na niższych obrotach miksera.


Krok 3

ciasto Poduszkowiec

Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o rozmiarze 16 x 26 cm), wyrównujemy. 


Krok 4

ciasto Poduszkowiec

Ser miksujemy z budyniem oraz cukrami przez dosłownie 2 minutki. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do worka cukierniczego.


Krok 5

ciasto Poduszkowiec

Za pomocą worka wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40-45 min (do tzw. suchego patyczka)


ciasto Poduszkowiec

ciasto Poduszkowiec

ciasto Poduszkowiec

ciasto Poduszkowiec

Zainspirowałam się tym przepisem (klik)

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 58

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Krystyna
Krystyna
8 miesięcy temu

Po co wodą?

Marta
Marta
6 lat temu

Ciach w piekarniku, będzie do popołudniowej kawki. Wygląda i pachnie bardzo apetycznie 😛

Angelika_Monika Candy Pandas
Angelika_Monika Candy Pandas
6 lat temu

Mocno czekoladowe ciasta to jest to co wręcz kochamy <3

Chocolade
Chocolade
6 lat temu

Wygląda przepysznie 😀 Uwielbiam połączenie czekolady i sernika 😉