Jestem zachwycona tą piękną październikową niedzielą! Jest tak cieplutko, bezchmurnie… Niestety jutro poniedziałek – powrót do pracy, szkoły lub na studia. Aby ten jutrzejszy dzień sobie nieco umilić, postanowiłam upiec ciastka. I to nie byle jakie 🙂 Przygotowałam dla Was połączenie pysznego masła orzechowego ze słonymi orzeszkami ziemnymi. Kruche, bardzo proste delikatne ciasteczka o bogatym smaku. Do kawy, herbaty, na drugie śniadanie. Polecam!
Przepis na: Ciastka z masłem orzechowym i orzeszkami
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 20 min
Łącznie: 30 min
Liczba porcji: 20
Składniki:
- ½ kostki miękkiej margaryny
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 100 g orzeszków ziemnych solonych
- kilka łyżek masła orzechowego
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Nasze gotowe ciasto rozwałkowujemy, za pomocą szklanki wycinamy kółka. Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Orzeszki wrzucamy do misy blendera i rozdrabniamy je chwilkę. Nie muszą być bardzo skruszone, jedynie drobniej posiekane.
Na każde upieczone ciasteczko smarujemy łyżeczkę masła orzechowego, posypujemy orzeszkami. Smacznego!