Ciastka z masłem orzechowym i orzeszkami

4.7/5 (3 ocen)

Ilość porcji

20

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + pieczenie

Ciastka z masłem orzechowym

Opis przepisu

Jestem zachwycona tą piękną październikową niedzielą! Jest tak cieplutko, bezchmurnie… Niestety jutro poniedziałek – powrót do pracy, szkoły lub na studia. Aby ten jutrzejszy dzień sobie nieco umilić, postanowiłam upiec ciastka. I to nie byle jakie 🙂 Przygotowałam dla Was połączenie pysznego masła orzechowego ze słonymi orzeszkami ziemnymi. Kruche, bardzo proste delikatne ciasteczka o bogatym smaku. Do kawy, herbaty, na drugie śniadanie. Polecam!

Przepis na: Ciastka z masłem orzechowym i orzeszkami

Składniki:

  • ½ kostki miękkiej margaryny
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 100 g orzeszków ziemnych solonych
  • kilka łyżek masła orzechowego
Wyślij emailem

Ciastka z masłem orzechowym i orzeszkami - przepis krok po kroku


Krok 1

Ciastka z masłem orzechowym

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Nasze gotowe ciasto rozwałkowujemy, za pomocą szklanki wycinamy kółka. Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.


Krok 2

Ciastka z masłem orzechowym

Orzeszki wrzucamy do misy blendera i rozdrabniamy je chwilkę. Nie muszą być bardzo skruszone, jedynie drobniej posiekane.


Krok 3

Ciastka z masłem orzechowym

Na każde upieczone ciasteczko smarujemy łyżeczkę masła orzechowego, posypujemy orzeszkami. Smacznego!


Ciastka z masłem orzechowym

Ciastka z masłem orzechowym

Ciastka z masłem orzechowym

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 3

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments