Ciastka kruche z białą czekoladą i pistacjami

4.8/5 (81 ocen)
Ciastka kruche

Ciastka kruche z białą czekoladą i pistacjami to taki fajny awaryjny wypiek kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego do kawy. Są pyszne i bardzo proste do zrobienia.

Kruche ciastka z czekoladą

Uwielbiam takie maślane kruche ciastka. Muszę przyznać, że w połączeniu z posiekanymi pistacjami i białej czekolady smakują genialnie. Z przepisu wychodzi około 20 sztuk, które później spokojnie mogą leżeć do tygodnia czasu (jednakże polecam je przechowywać w szczelnym pojemniku, aby nie stwardniały).

Ciasteczka

Mam na blogu sporo ciekawych przepisów na małe, słodkie wypieki. Jeśli szukasz podobnych inspiracji na pyszne ciasteczka to koniecznie wypróbuj:

Przepis na: Ciastka kruche z białą czekoladą i pistacjami

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • budyń waniliowy (40 g), proszek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 50 g białej czekolady (lub groszki czekoladowe)
  • 50 g łuskanych pistacji
  • opcjonalnie 1 łyżka pasty pistacjowej
Wyślij emailem

Jak zrobić ciastka kruche z białą czekoladą i pistacjami?


Krok 1

Ciastka kruche z białą czekoladą i pistacjami smakują równie dobrze zaraz po ostygnięciu, jak i na drugi, trzeci dzień. Jeśli planujesz je upiec na święta, czy inne uroczystości rodzinne to śmiało możesz je wykonać z kilkudniowym wyprzedzeniem. Nie wiem do końca jak długo można je spożywać, ale jak raz zrobiłam z potrójnej porcji to dobrze smakowały przez około 10 dni. Jednak warto je przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, aby bardzo nie wyschły, ani nie stwardniały.

Zaczynamy od zmielenia lub drobnego pokrojenia obranych pistacji (50 g, mogą być niesolone jak i solone). 


Krok 2

Do miski dodajemy mąkę pszenną np. typ 500-550 (320 g), zimne masło pokrojone w kostkę (200 g), 2 żółtka, cukier puder (1/4 szklanki), sypki budyń (40 g), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka), gęstą śmietanę (1 łyżka), a także zmielone pistacje (50 g).


Krok 3

Wsypujemy 40 g pokrojonej w kosteczkę białej czekolady.

Opcjonalnie dodajemy także łyżkę pasty pistacjowej (aby ciasteczka nabrały bardziej pistacjowy posmak).


Krok 4

Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. W razie czego można je podsypać małą ilością mąki. 


Krok 5

Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Nieco schłodzone ciasto formujemy w długi rulonik i dzielimy na równe części. Powinno powstać 12-16 ciasteczek (w zależności od wielkości podzielonych ciastek).

Formujemy okrągłe ciastka.


Krok 6

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko opcjonalnie dekorujemy widelcem, delikatnie go wbijając w ciastka.


Krok 7

Na wierzchu powbijałam jeszcze małą kosteczkę białej czekolady (łącznie około 10 g) oraz odrobinę pokrojonych pistacji.

Ciasteczka kruche z białą czekoladą i pistacjami pieczemy przez ok 15-18 min w temp 180 stopni, aż będą delikatnie rumiane.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


Ciastka kruche z pistacjami

Ciastka kruche z pistacjami

kruche ciasteczka z białą czekoladą

Ciastka kruche z pistacjami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 81

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
Patrycja
1 miesiąc temu

Polecam😊pyszne😋

IMG_8435