Ciastka kruche z białą czekoladą i pistacjami to taki fajny awaryjny wypiek kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego do kawy. Są pyszne i bardzo proste do zrobienia.
Kruche ciastka z czekoladą
Uwielbiam takie maślane kruche ciastka. Muszę przyznać, że w połączeniu z posiekanymi pistacjami i białej czekolady smakują genialnie. Z przepisu wychodzi około 20 sztuk, które później spokojnie mogą leżeć do tygodnia czasu (jednakże polecam je przechowywać w szczelnym pojemniku, aby nie stwardniały).
Ciasteczka
Mam na blogu sporo ciekawych przepisów na małe, słodkie wypieki. Jeśli szukasz podobnych inspiracji na pyszne ciasteczka to koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Ciastka kruche z białą czekoladą i pistacjami
Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- budyń waniliowy (40 g), proszek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
- 50 g białej czekolady (lub groszki czekoladowe)
- 50 g łuskanych pistacji
- opcjonalnie 1 łyżka pasty pistacjowej
Zobacz również:
Jak zrobić ciastka kruche z białą czekoladą i pistacjami?
Krok 1
Ciastka kruche z białą czekoladą i pistacjami smakują równie dobrze zaraz po ostygnięciu, jak i na drugi, trzeci dzień. Jeśli planujesz je upiec na święta, czy inne uroczystości rodzinne to śmiało możesz je wykonać z kilkudniowym wyprzedzeniem. Nie wiem do końca jak długo można je spożywać, ale jak raz zrobiłam z potrójnej porcji to dobrze smakowały przez około 10 dni. Jednak warto je przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, aby bardzo nie wyschły, ani nie stwardniały.
Zaczynamy od zmielenia lub drobnego pokrojenia obranych pistacji (50 g, mogą być niesolone jak i solone).
Krok 2
Krok 3
Opcjonalnie dodajemy także łyżkę pasty pistacjowej (aby ciasteczka nabrały bardziej pistacjowy posmak).
Krok 4
Krok 5
Nieco schłodzone ciasto formujemy w długi rulonik i dzielimy na równe części. Powinno powstać 12-16 ciasteczek (w zależności od wielkości podzielonych ciastek).
Formujemy okrągłe ciastka.
Krok 6
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko opcjonalnie dekorujemy widelcem, delikatnie go wbijając w ciastka.
Krok 7
Na wierzchu powbijałam jeszcze małą kosteczkę białej czekolady (łącznie około 10 g) oraz odrobinę pokrojonych pistacji.
Ciasteczka kruche z białą czekoladą i pistacjami pieczemy przez ok 15-18 min w temp 180 stopni, aż będą delikatnie rumiane.
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze
Polecam😊pyszne😋