Nareszcie sobota, a wraz z nią największe pichcenie z pośród wszystkich dni tygodnia- czyli mój ulubiony dzień 🙂 Ze specjalną dedykacją dla ciastkożerców- kruche ciasteczka z pomarańczą i białą czekoladą! Przepis powstał spontanicznie metodą prób i błędów lecz uważam, że czasami takie spontany są najlepsze. Uwielbiam pomarańcze, białą czekoladę- postanowiłam coś z nich wyczarować no i udało się, jednak nie będę pisała och, ach jakie są dobre tylko sami je koniecznie wypróbujcie 🙂
Przepis na: Ciasteczka z pomarańczą i białą czekoladą
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 15 min
Łącznie: 25 min
Liczba porcji: 16
Ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
- 1 łyżka soku z wyciśniętej pomarańczy
- 4 kostki białej czekolady
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę oraz zimne masło.
Na tarce ścieramy skórkę z pomarańczy, wyciskamy sok oraz kroimy drobno białą czekoladę- dodajemy do miski, zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na pół godzinki do lodówki.
Ręcznie lub foremką wycinamy koła, widelcem je delikatnie dociskamy, przekładamy do nasmarowanej tłuszczem foremki. Piec około 15 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!