Ciasteczka z nutką korzenną

5/5 (1 ocen)

Ilość porcji

20

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min

ciasteczka korzenne

Na świątecznym stole nie goszczą jedynie makowce, serniki, pierniki. Na małą przekąskę nadają się pierniczki, ciasteczka, wafle. Ciasteczka przekładane pysznym dżemem ananasowym z marakują! Są rewelacyjne w smaku ponieważ dodatek przyprawy korzennej super komponuje się ze słodkim, soczystym dżemem 🙂 Dodatkowo lekko ozdobiłam je stemplem do ciastek o wzorku renifera. Aby się fajnie odbiły ciasto musi być schłodzone, nie dodajemy proszku do pieczenia. Zapraszam wszystkich po fajne dodatki, formy do pieczenia, akcesoria kuchenne, piękne pudełka na ciastka, stempelki, wykrawacze do ciasteczek na stronę Garneczki.pl.

Odkąd zostałam blogerką to jestem chora na takie różne piękne akcesoria ponieważ bardzo są mi potrzebne do stylizacji potraw, aby każde zdjęcie było inne i wyjątkowe 🙂 Czego się nie robi w końcu dla czytelników! Wszystkich bardzo serdecznie do obejrzenia szerokiej bazy produktów firmy Garneczki! <3

Przepis na: Ciasteczka z nutką korzenną

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Dodatkowo:

  • dżem ananasowy z marakują firmy Stovit
Wyślij emailem

Ciasteczka z nutką korzenną - przepis krok po kroku


Krok 1

ciasteczka korzenne

Na stolnicę wsypujemy przesianą mąką, dodajemy przyprawę korzenną do piernika, kakao, cukier puder. Na środek dodajemy miękkie masło, jajko, całość zagniatamy w gładkie ciasto. Zawijamy je w folię, wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Wałkujemy, wykrawamy wzorki.

Piec w temperaturze 190ºC przez 10 – 12 minut lub do zarumienienia brzegów.


ciasteczka korzenne

ciasteczka korzenne

ciasteczka korzenne

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments