Opis przepisu
Cebularze to taka kulinarna wizytówka Lubelszczyzny! Tradycyjne cebularze to przede wszystkim miękkie ciasto drożdżowe, o chrupiących boczkach, a także bardzo aromatyczne cebulowe nadzienie z dodatkiem maku. Przyznaję się bez bicia, ale niestety nie było mi dane jeść takich oryginalnych np. z piekarni w Lublinie, więc postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce!
Cebularze
Początkowo miały to być takie tradycyjne cebularze z cebulą i makiem, na bazie ciasta drożdżowego, jednak mój mąż zaproponował żebym zrobiła takie jakie jedliśmy jako dzieci w naszych sklepikach szkolnych. Osobiście uważam, że takie z dodatkiem zapieczonego żółtego sera smakowały genialnie…. Długo nie myśląc postanowiłam je upiec i był to strzał w dziesiątkę.
Przed zaczęciem cebularzy przeczytaj dokładnie opis ich wykonania krok po kroku!
Cebularze lubelskie
Co ciekawe historia cebularzy sięga przełomu XIX wieku, w momencie gdy Żydzie zamieszkujący Lubelskie Stare Miasto wypiekali takie celowe placki z makiem. Bardzo niskie koszty ich wytworzenia, a także łatwo dostępne składniki i oryginalny smak sprawiły, że cebularze bardzo szybko zyskały popularność. Sprzedawali go uliczni sprzedawcy, którzy pieczywo trzymali w wiklinowych koszach noszonych na plecach lub na ramieniu. Od 2007 roku cebularze znajdują się na liście Produktów Tradycyjnych, a od 2014 roku otrzymały certyfikat – Chronione Oznaczenie Geograficzne. Nie tylko oryginalna receptura przepisu ma tu znaczenie, ważne są także zachowane normy dotyczące wyglądu cebularzy jak jego średnica, grubość, rozmieszczenie nadzienia itp.
Przepis na: Cebularze
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży lub 7g suchych
- 1 płaska łyżka cukru
- 50 ml letniej wody
- 30 g mąki pszennej
Ciasto:
- 420 g mąki pszennej
- 180 ml letniej wody
- 1 jajko
- 60 g masła, roztopionego
- 1 płaska łyżka soli
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- 5 mniejszych cebul
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ok. 150 g mozzarelli
- mak
Zobacz również:
Jak zrobić cebularze?
Krok 1
Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży, dodajemy płaską łyżkę cukru, 30g mąki oraz letnią wodę (ok. 50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)
Krok 2
Krok 4
Cebularze wstawiamy do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-18 minut w temp. 190 stopni C do uzyskania złotego koloru. Uwaga – jeszcze dodanie sera – krok 5!
Zaczynamy ścierać ser mozzarella na tarce o grubszych oczkach.
Krok 5
Komentarze
Zdjęcia przedstawiają nieco inny wypiek (swoją drogą też wolę cebulkę lekko skarmelizowaną zamiast gotowanej i wymieszanej z olejem, choć to jest chyba nie całkiem zgodne z tradycją). Za to wielki plus za doskonałe ciasto!
Zdjęcia przedstawiają dokładnie ten przepis 🙂 Nie wiem w jakim celu miałabym dodawać inne zdjęcie do innego przepisu 🙂
Ciasto mi wyszło tak miękkie i klejące że nie dałem rady zrobić mniejszych.
Ale wersja maxi też jest ok.
To dziwne, że wyszło aż tak klejące. Jednak każda mąka ma nieco inną wchłanialność wody… Wystarczyło podsypać ciasto dodatkową ilością mąki 🙂
Jednak w takie wersji maxi tez fajnie wygląda.
czy cebulę wczesniej podsmażamy?
Ja nie podsmażałam, ale wrzucałam do wrzącej wody. Wszystko opisane jest w 1 kroku 🙂
Bardzo dobre cebularze
Cieszę się, że smakowały 🙂
własnie wyciagłam z piekarnika przepyszne te cebularze pycha
Bardzo się cieszę, że smakują! ❤️❤️
Przepyszne te cebularze ja dodaję jednak trochę więcej maku :))
Genialny przepis tych cebularzy! 😛