Bułeczki z farszem

4.8/5 (48 ocen)

Ilość porcji

18

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + pieczenie

Opis przepisu

Dzisiaj dostałam zlecenie od moich dziadków – drożdżowe bułeczki z farszem jak do pierogów ruskich. Dawniej była to u nas w domu często pojawiająca się przekąska. Jest bardzo sycąca, prosta w przygotowaniu oraz smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciężko się powstrzymać jednak muszę stwierdzić, że na zimno smakuje dużo lepiej. Farsz wtedy robi się bardziej zwarty, ma po prostu całkiem inną konsystencję. Polecam również poświęcić dłuższą chwilę na wyrobienie gładkiego, sprężystego ciasta- oprócz farszu to drugi klucz do sukcesu. Jest to idealna przekąska dla fanów pierożkowych.

Przepis na: Bułeczki z farszem

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g białego sera
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • garść kminku
Wyślij emailem

Bułeczki z farszem - przepis krok po kroku


Krok 1

Bułeczki z farszem

Do kubka wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko, cukier oraz rozkruszone drożdże. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.


Krok 2

Bułeczki z farszem

Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz, rozpuszczone masło, pozostałe ciepłe mleko oraz wyrośnięty drożdżowy rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na minimum 50 minut.


Krok 3

Bułeczki z farszem

Kilogram ziemniaków obieramy, gotujemy ze szczyptą soli. Gdy będą już miękkie to odcedzamy, dusimy. Na patelni podsmażamy na maśle drobno pokrojoną cebulę. Do ciepłych ziemniaków dodajemy zeszkloną cebulkę, odstawiamy na minimum 20 minut. Do przestygniętych ziemniaków dodajemy biały ser, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Krok 4

Bułeczki z farszem

Z ciasta wykrawamy kołka, nakładamy do każdego po łyżce farszu. Zwijamy w kulke.


Krok 5

Bułeczki z farszem

Uformowane kulki układamy łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!


Bułeczki z farszem

Bułeczki z farszem

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 48

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Manuela
Manuela
1 miesiąc temu

Robiłam i są mega pyszne ! Ciasto wyszło mięciutkie 🙂 tylko ja dodałam do farszu jeszcze jedno opakowanie twarogu bo dla mnie za bardzo było czuć ziemniaki,ale przecież jak to woli 😜Ogólnie przepis bardzo fajny właśnie robię trzecią turę mężowi do pracy 😁 polecam wszystkim

IMG20231002181314-01.jpeg