Opis przepisu
Dzisiaj dostałam zlecenie od moich dziadków – drożdżowe bułeczki z farszem jak do pierogów ruskich. Dawniej była to u nas w domu często pojawiająca się przekąska. Jest bardzo sycąca, prosta w przygotowaniu oraz smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciężko się powstrzymać jednak muszę stwierdzić, że na zimno smakuje dużo lepiej. Farsz wtedy robi się bardziej zwarty, ma po prostu całkiem inną konsystencję. Polecam również poświęcić dłuższą chwilę na wyrobienie gładkiego, sprężystego ciasta- oprócz farszu to drugi klucz do sukcesu. Jest to idealna przekąska dla fanów pierożkowych.
Przepis na: Bułeczki z farszem
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 25 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g białego sera
- 2 cebule
- 2-3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- garść kminku
Zobacz również:
Bułeczki z farszem - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 5
Komentarze
Robiłam i są mega pyszne ! Ciasto wyszło mięciutkie 🙂 tylko ja dodałam do farszu jeszcze jedno opakowanie twarogu bo dla mnie za bardzo było czuć ziemniaki,ale przecież jak to woli 😜Ogólnie przepis bardzo fajny właśnie robię trzecią turę mężowi do pracy 😁 polecam wszystkim
Super, cieszę się, że smakowały 🙂 Wyszły świetnie!