Bułeczki czosnkowo-serowe z dodatkiem czerwonej papryki i natki pietruszki to fajny pomysł na słoną przekąskę na przyjęciu. Wychodzą mocno ziołowe z zapieczonym na górze żółtym serkiem. Jak dla mnie super połączenie i podane na ciepło prosto z piekarnika robią furorę.
Sprawdzą się doskonale w czystej postaci lecz mogą stanowić fajny dodatek do sałatek, zup np. czosnkowej lub innych dań. Pierwszy raz robiłam takie bułeczki i myślę, że nie długo znowu je przygotuje bo smakują super. Można popróbować z własnymi dodatkami bo tak jak w przypadku pizzy to dodatki zawsze dodajemy według uznania.
Jest to coś innego niż zwykła pizza czy tosty a Twoim domownikom lub gościom na pewno ta przekąska będzie bardzo smakować.
Przepis na: Bułeczki czosnkowo-serowe
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 dag drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 40 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- Szczypta pieprzu i oregano
Dodatkowo:
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli, pieprzu
- 2 łyżki kukurydzy
- 1/2 laski kiełbasy
- 2 łyżki posiekanej papryki czerwonej
- szczypta ziół prowansalskich, oregano
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 150 g sera żółtego lub mozzarelli
Zobacz również:
Bułeczki czosnkowo-serowe - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 3
Krok 4
Komentarze