Dawno nie było u mnie żadnych ciasteczek. Z tej okazji przygotowałam kruche, budyniowe ciasteczka. Pięknie pachną wanilią, a znikają w oka mgnieniu. Z ciasta wychodzi ok 40 ciasteczek, które możesz po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub np. polać roztopioną czekoladą.
Przepis na: Budyniowe ciasteczka
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 110 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 16 g cukru waniliowego
- 70 g cukru
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku)
Zobacz również:
Budyniowe ciasteczka - przepis krok po kroku
Krok 1
Z miękkiego masła oraz pozostałych składników zagniatamy zwarte ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę czasu.
Ciasto dzielimy nożem na małe, lecz równe części. Z każdej formujemy ciasteczka w kształcie literki C. Piec przez ok 12-15min w temp 190 stopni, aż będą ładnie rumiane. Z ciasta wychodzi ok 40 ciasteczek.
Gdy przestygną to opcjonalnie można je oprószyć cukrem pudrem.
Przepis od Ala piecze i gotuje
Komentarze
Wyglądają przepysznie 🙂
Wyglądają rewelacyjnie! Takie ciasteczka nigdy się nie nudzą!
Uwielbiam takie proste, waniliowe kruche ciasteczka, choć dawno takich nie piekłam 🙂 Wyglądają fantastycznie.
Piekne ciasteczka, zjadłoby sie 😉 ps; paznokcie pieknie się komponuja z kolorystyka na zdjęciu 😉
I można sięgać po jeszcze jedno, jeszcze jedno i jeszcze jedno ciasteczko 😀