Zobacz również:
Przygotowałam dla Was nową recenzję świetnego sprzętu, który jest niezbędny w każdej kuchni – Blender kielichowy, wysokoobrotowy PRO Blender 880L marki Novis.
Sam producent określa go w następujący sposób – “Pro Blender łączy w sobie funkcjonalność dostępnych już na rynku blenderów wysokoobrotowych, szwajcarską jakość, wspaniały design i to, co odróżnia go od konkurencji – ALL IN ONE. ”
Niewątpliwie jego dużą zaletą jest między innymi możliwość stosowania różnych kielichów, które już są oferowane np.: kielich 1.9 l, kielich 0.6 l, kielich personalny ON THE GO oraz kielichy czy przystawki jakie kiedykolwiek będą wyprodukowane przez NOVIS. Jest to ważny aspekt, który może się przydać w przyszłości kiedy na rynek wejdą kolejne akcesoria czy kielichy marki NOVIS.
Co go wyróżnia na tle konkurencji?
Jakie ma programy oraz parametry?
- Blender posiada 5 programów: EASY CLEAN, ICE CRUSH, SMOOTHIE, SOUP, FROZEN DESERTS
- Prędkości obrotowe przy manualnym sterowaniu są podzielone na 6 poziomów w zakresie 4.000 – 30.000 obr./min., w tym TURBO
- Blender posiada funkcję PULSE
- Zabezpieczenie przed przegrzaniem silnika sygnalizowane na wyświetlaczu.
- Mieszany cykl pracy silnika oraz zastosowanie specjalnych radiatorów chłodzących i systemu wentylacji pozwala osiągnąć w blenderach marki NOVIS moc szczytową 3,5 KM oraz max. obroty na poziomie 30.000 RPM
- System Pełnego Bezpieczeństwa FSS (Full Safety System), to wykorzystujący ten sam protokół NFC program, który nie dopuści do uruchomienia urządzenia jeśli nie będzie ono właściwie złożone.
Zalety, które go wyróżniają na tle konkurencji:
- Cicha praca dzięki obudowie wykonanej z grubego odlewu lakierowanego proszkowo oraz grubej silikonowej macie tłumiącej odgłosy silnika, znajdującej się w górnej części blendera.
- Cicha i elastyczna praca dzięki metalowo-gumowemu zabierakowi (sprzęgło). Metalowy zabierak oblany gumą.
- Warto zwrócić uwagę na ciekawy design oraz wykończenie w 5 kolorach.
- Bardzo wygodny panel sterujący i wyświetlacz zaprojektowane pod kątem 30’ (w konkurencyjnych blenderach panele sterowania oraz wyświetlacz znajdują się zawsze na pionowej ścianie frontowej (mało wygodne).
- Kielich wykonany z Tritanu (BPA Free)
PRZEPISY
Mrożona kawa z lodami i kruszonym lodem
Cóż może być w lecie lepszego niż mrożona kawa z lodami waniliowymi, syropem waniliowym, kruszonym lodem, bitą śmietaną oraz sosem toffi? Czysta rozpusta! 🙂
Składniki:
- 300 ml przestygniętej kawy smakowej waniliowej (ja zaparzyłam w kawiarce)
- 150 ml mleka
- 2 gałki lodów waniliowych
- 6 kostek lodu
- 1/2 łyżeczki syropu waniliowego do kawy
- bita śmietana (do dekoracji)
- sos toffi (do dekoracji)
Wszystkie składniki wkładam do blendera i nastawiam program „Kruszenie lodu”. Kawę mrożoną rozlewam do szklanek. Dekoruję bitą śmietaną oraz sosem toffi.
Koktajl mango Lassi
Jest to mus z mango, pomarańczy oraz jogurtu naturalnego. Nie używałam w nim żadnych substancji słodzących jak miód czy cukier, ponieważ moje owoce były bardzo słodkie.
- 2 mango
- 1 pomarańcza
- 150 ml jogurtu naturalnego
-
Wszystkie składniki wkładam do blendera i nastawiam program „Koktajle” Mango lassi przelewam do dwóch szklanek.
Mąka owsiana
Blender również świetnie sobie poradził ze zmieleniem płatków owsianych na mąkę owsianą.
Masło orzechowe
Lubisz domowe masło orzechowe? W tym blenderze w krótkim czasie otrzymasz masło z orzeszków ziemnych. Jeżeli lubisz z małymi kawałkami tzw. Crunchy to musisz je chwilkę szybciej wyłączyć. Ja użyłam programu manualnego – elektroniczne sterowanie prędkości poziom 5 oraz pod koniec Turbo.
Krem z pomidorów
Tym razem użyłam programu na potrzeby ciepłych zup. Dzięki NOVIS Pro Blender możesz przygotować na przykład aksamitny, ciepły i pełnowartościowy krem pomidorowy. Wystarczy do blendera wrzucić potrzebne składniki przewidziane w przepisie, nastawić program i po ok. 6 minutach wlać do misek lekko parującą zupę, która osiągnęła temperaturę 100 stopni Celsjusza.
Żeby zaprezentować moim czytelnikom ten program przygotowałam aromatyczny krem z pomidorów:
Składniki:
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 1 duża marchew
- 2 pomidory sparzone (bez skórki)
- natka pietruszki
- szczypta curry
- 4 łyżki śmietany
- 4 ząbki czosnku
- 300 ml bulionu warzywnego
- sól oraz czarny pieprz
- dodatkowo: groszek ptysiowy, keks śmietany oraz świeży listek pietruszki
Wszystkie składniki myję, kroję na duże kawałki, wkładam do blendera i nastawiam program „Zupy (ciepłe)” Za jedyne 6 minut zupa jest gotowa do podania.
Komentarze
Wspaniały sprzęt i… niezwykle apetyczne przepisy 🙂
Super sprzęt ❤