Zobacz również:
Blender wysokoobrotowy firmy Happycall Axlerim mam od niedawna. Używam go codziennie, poznając jego możliwości i muszę napisać, że jestem wyjątkowo zadowolona i niewiarygodnie pozytywnie zaskoczona. To rewelacyjne urządzenie kuchenne, które ma moc 3,5KM i 25000 obr./min. Przygotował mi np. najlepsze masło orzechowe, jakie w życiu jadłam! Dodatkowo zrobiłam w nim rewelacyjny słoneczny koktajl wieloowocowy oraz aksamitny krem z batatów, curry oraz papryczki chili. Przepisy znajdują się poniżej 🙂
Jest to mały, elegancki i przede wszystkim stosunkowo lekki blender. Dzięki swojej prostocie będziemy mieli pewność, że wpasuje się w każdy wystrój kuchni, a co ważniejsze nie zajmie w niej dużo miejsca.
Warto zaznaczyć, iż nie jest to zwykły blender, tylko blender wysokoobrotowy a to jest już baaaaardzo duża różnica!
Pojemny dzbanek przyda się do przygotowywania sycących, ciepłych zup czy kremów, a profesjonalne ostrza poradzą sobie z rozdrobnieniem wszelkiego rodzaju owoców i warzyw. Dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych technologii, blendery zaopatrzone są w system kontrolujący temperaturę, który wraz z wykorzystaniem wysokich obrotów przyczynia się do zachowania wszelkich wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych zawartych w potrawach. Jest to idealny wybór dla tych, którzy dbają o zdrowe odżywianie oraz własne samopoczucie. Posiada również blokadę bezpieczeństwa, przed uruchomieniem bez założonego kielicha.
W blenderze Happycall wszystkie ustawienia znajdują się w jednym pokrętle, co daje nam bardzo zrozumiały obraz ustawień. Ma również specjalnie zaprojektowany kielich. Odporny jest na zimne jak i ciepłe potrawy. Kielich blendera zamyka pokrywa i zatyczka z miarką. W tym blenderze mamy aż 6 ostrzy ułożonych w trzech różnych płaszczyznach. Dzięki takiemu ustawieniu blender miesza produkty w poziomie jak i w pionie. Jest on niesamowicie mocny i bez wątpienia poradzi sobie z najtrudniejszymi zadaniami.
Fajną opcją jest kontrolowanie temperatury zup czy koktajli dzięki wbudowanemu w popychacz termometrowi. Jeżeli jednak chcemy by zupa miała trochę wyższą temperaturę należy na chwilę ponownie włączyć obroty. W tym blenderze występuje proces generowania ciepła na poziomie cząsteczkowym, więc po 8 min. mamy ciepłą zupę krem, która nie ma 100 stopni, więc nie traci wartości odżywczych.
Happycall stwarza użytkownikowi możliwość indywidualnego sterowania ilością obrotów lub zastosowanie jednego z trzech dostępnych programów:
- zupy
- smoothie /koktajle
- drinki /napoje
Skala manualnego stopnia rozdrobnienia podzielona jest na 10 różnych wartości, gdzie maksymalna to 25.000 obr/min. Wystarczy lekko przekręcić pokrętło, by włączyć urządzenie, a następnie płynnie przechodzić na inne stopnie. Dzięki takiej mocy, wszystko, co w nich zblendujemy będzie miało super gładką jednolitą konsystencję. Drobne pestki z truskawek, czy włoski z liści szpinaku lub z łodyg selera naciowego będą zmielone niemalże na pył i praktycznie niewyczuwalne w koktajlach.
Co można przygotować w blenderze Happycall?
- lemoniada
- mrożone napoje
- lody (sorbetowe i mleczne)
- sok
- przecier
- mleko roślinne
- obiadki dla niemowląt
- puree
- pasty roslinne
- sosy
- mielenia kawy i ziaren
- wyrabianie ciasta (naleśnikowe, chlebowe itp)
SŁONECZNY KOKTAJL – prawdziwa moc witamin!
Porcja dla 2-3 osób.
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 3 mandarynki
- 1 awokado
- 2 jabłka
- 1/2 banana
- kawałek świeżego ananasa
- 1/2 szklanki wody
Owoce obieramy, kroimy w większą kostkę, wkładamy do kielicha. Wlewamy dodatkowo wodę, zamykamy pokrywą oraz nakładamy zatyczkę. Przekręcamy na program koktajle i przetrzymujemy kilka sekund.
MASŁO ORZECHOWE – najlepsze jakie w życiu jadłam!
Składniki:
- 600 g orzeszków ziemnych
Orzeszki wrzucamy do blendera/malaksera (można je wcześniej podprażyć lekko na patelni – ja ten krok pominęłam), dodajemy szczyptę soli i miksujemy na programie koktajle. W czasie blendowania należy od czasu do czasu zeskrobać orzechy ze ścianek blendera. Wyrobienie idealnie kremowego masła orzechowego zajmuje w tym blenderze dosłownie kilka minut.
ROZGRZEWAJĄCY KREM Z BATATÓW, CURRY I PAPRYCZKI CHILI – idealny na styczniowe, chłodniejsze dni.
Składniki:
- 3 większe bataty
- 2 marchewki
- 1/2 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 papryczka chili
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 litr bulionu
- natka pietruszki
- natka koperku
- sól, pieprz
Bataty obieramy, kroimy. Następnie wrzucić do blendera wraz z pozostałymi warzywkami i przyprawami. Dolać bulionu oraz mleczka kokosowego, przyprawić i włączyć program zupy, po czym ustawić na najwyższe obroty, na ok. 8-10 minut. Po tym czasie spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić lub dolać więcej wody.
Po 4 minutach:
Podsumowanie:
Podsumowując blender działa wręcz doskonale, a nawet sam się potem po sobie myje! 🙂 Dla fanów owocowych,warzywnych smoothie będzie idealny, a to przecież tylko jedna z jego funkcji. Sprawdzi się w kuchni podczas przygotowywania wielu różnych potraw. Kosztuje 1990 zł i można powiedzieć, że to jest jego jedyna wada. Jednakże analizując rynek blendera wysokoobrotowego o takich parametrach jakie posiada Happycall uważam, że jest to dobra cena. Wysoka moc gwarantuje jego dobrą pracę i długą żywotność.
Komentarze
domowe masełko orzechowe…. marzenie!
Super ten GIF z blenderem 😉 ciekawa recenzja ;];] pozdrawiam!
Moc blendera prawie taka jak u mnie w skuterku! podobna ilosc koni ;]
Blender wyglada mega, zastanawiam się nad jego kupnem po przeczytaniu tej recenzji… Zdjęcia pierwsza klasa!
Super opis tego blendera. Niestety za dobry sprzet trzeba wydać nieco wiecej kasy, ale jest on warty swojej ceny. Mam bardzo podobny, rowniez wysokoobrotowy i nie zamieniłabym go na nic innego.
Widać, że porządny sprzęt. Muszę męża namówić na jego kupno 😉 pozdrawiam!
Ciekawa recenzja, wlasnie się przymierzam do jego kupna 😛
Asiu świetna recenzja! Bardzo przejrzysta i super przepisy w niej zamiesciłaś. Takie domowe masło orzechowe musi byc pycha 🙂
Mam taki sam! Niedawno kupiłam i rzeczywiście jest świetny 😛 Rewelacyjne wychodzą z niego lody i lemoniada…
Taki blender to by mi się przydał… fajna recenzja! pozdrawiam
Dobry blender to w dzisiejszej kuchni taka podstawa jak dobry nóż. 🙂