Blender BUGATTI VENTO – recenzja

0/5 (0 ocen)
Blender Bugatti Vento

Dzisiaj opowiem wam o jednym z najlepszych blenderów jaki tylko widziałam i którym miałam okazję się obsługiwać! BUGATTI VENTO (mocsoków.pl) to przede wszystkim wysokiej jakości sprzęt ze sprytną technologią, ciekawym designem, o dużej mocy dedykowany zarówno do użytku domowego, jak i profesjonalnego. Podczas jego projektowania uczestniczyli najlepsi kucharze, którzy podzielili się swoim doświadczeniem i przetestowali bardzo szczegółowo wszystkie jego funkcje. Dzięki tak świetnie wykonanej pracy, którą włożono przy jego powstawaniu, użytkowanie tego blendera to czysta przyjemność.

Co go wyróżnia na tle innych blenderów? To jedyny sprzęt zaopatrzony w wielofunkcyjną aplikację B Chef, który umożliwia gotowanie na poziomie prawdziwego szefa kuchni z dostępem do nieograniczonej listy przepisów. Łatwo również zorganizować składniki do przygotowania potrawy według przepisu.

bugatti 5 zm

Najważniejsze cechy:

– bardzo mocny 4,27 KM (2x więcej niż u konkurencji)

– obsługa manualna z funkcją pulsacji

– 7 przygotowanych programów

– możliwość połączenia z telefonem poprzez aplikację B Chef i korzystanie z udostępnionych przepisów z całego świata

– dotykowe przyciski

– czarny lakier fortepianowy

– zupełnie wyjątkowy, indukcyjny silnik

– popychacz z elektronicznym pomiarem temperatury

– ciągła, wielogodzinna praca, dzięki niezależnemu systemowi chłodzenia silnika

– pokrywa zakładana jedną ręką

– opatentowane noże i aż 15 tys. obrotów mielą wszystko na gładko

– prestiż i nadzwyczajna elegancja

Blenderem Bugatti Vento możesz sterować ręcznie, wybierając jeden z 7 programów:

Blender Bugatti Vento

Blender Bugatti Vento

Silnik posiadający moc 4,27 koni mechanicznych jest stosunkowo bardzo cichy w użytkowaniu, nawet przy największych obrotach – to zaliczam jako jego wielki plus! Praca silnika jest o 12dB cichsza niż inne blendery wysokoobrotowe. Kolejnym jego dużym atutem jest to, że posiada specjalne chłodzenie, dzięki czemu czas ciągłej pracy jest zdecydowanie wydłużony, a wręcz nieograniczony.

Co istotne, to to, że wykonany jest z najwyższej jakości materiałów BPA-free, które są wytrzymałe na różne temperatury. Z kolei jego czyszczenie jest niesamowicie proste. Wystarczy jak do kielicha wlejesz odrobinę płynu do mycia naczyń i ok 1 l wody. Później należy go  włączyć na chwilę na najwyższe obroty. Kształt i gładka powierzchnia dzbana sprawia, że takie mycie jest zdecydowanie wystarczające.

Postęp technologiczny, który związany jest z funkcjonalną aplikacją B Chef na smartfony i tablety daje nam możliwość prawdziwego wykazania się w kuchni! Znajdują się w niej niekończące się kolekcje przepisów na przeróżne dania, desery, śniadania, koktajle, które można w łatwy sposób wykonać łącząc się przez aplikację, a co więcej istnieje możliwość tworzenia naszych własnych programów, przepisów. W prosty sposób można zapisywać sobie nowe prędkości i czasy obróbki, dzięki czemu już zawsze nasze potrawy będą smakować tak samo jak za pierwszym razem. Po zainstalowaniu tej aplikacji, można również stworzyć “na szybko” listę zakupów potrzebną do przegotowania danego posiłku.

Jeżeli zdecydujesz się na sterowanie manualne to ten blender posiada aż 60 stopniową skalę obrotów, którą steruje się joystickiem. Dodatkowo w zestawie znajduje się temper, który ma wbudowany termometr. Dzięki niemu można łatwo sprawdzić temperaturę dań, lecz również ułatwiamy wymieszanie się składników w dzbanie.

PRZEPISY:

Jako pierwszy test wykonałam domowy majonez, na który przepis znalazłam w książce dołączonej do zestawu. Jest tam sporo przepisów na różnorodne dania w czterech językach, jedyny minus jest taki, że nie ma tłumaczenia w języku polskim, lecz akurat dla mnie nie był to żaden problem i z łatwością wykonałam bardzo kremowy majonez. To samo możesz wykonać logując się z telefonu czy tableta na aplikację B Chef i wcisnąć przepis na majonez. Wtedy robi się on całkowicie sam! Oczywiście Twoim jedynym trudem jest wrzucenie odpowiedniej ilości składników. Całość wykonania zajęła mi ok. 3 minut!

DOMOWY MAJONEZ

Składniki:

  • 4 żółtka, w temp. pokojowej
  • 90 g oleju
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2 g soli

Wykonanie:

Do kielicha blendera wrzucamy żółtka, zamykamy pokrywę, przekręcamy joystickiem skali obrotowej na 14 poziom, zatrzymujemy, wlewamy olej, sok z cytryny, sól, ponownie ustawiamy ten sam poziom joystickiem i całość powinna się mieszać jeszcze przez 1,5 minuty.  Gotowe!

Blender Bugatti Vento

Blender Bugatti Vento

Blender Bugatti Vento recenzja

LODOWY DESER TRUSKAWKOWY

Tym razem przygotowałam lodowy deser truskawkowy za pomocą aplikacji B Chef, z którą połączyłam się za pomocą telefonu. To niesamowite, że dzięki tej aplikacji konkretne potrawy będą smakować zawsze tak samo jak za pierwszym razem, a co więcej w prosty sposób możesz zapisywać sobie nowe prędkości i czasy obróbki nowo dodanych przez siebie przepisów. Kruszenie lodu, mrożonych owoców jest w tym blenderze banalnie proste! Jeżeli włożysz deser lodowy do pojemnika i wsadzisz do lodówki na kilka godzin powstaną Ci pyszne lody truskawkowe.

Wykonanie:

Do kielicha blendera wrzuciłam 450 g mrożonych truskawek, 1 mrożonego banana, kilka kostek lodu, dolałam 1 szklankę mleka (można dodać gęstą śmietanę), nałożyłam pokrywkę i włączyłam blender za pomocą aplikacji na odpowiedni program.

Blender Bugatti Vento recenzja

Blender Bugatti Vento recenzja

Blender Bugatti Vento recenzja

Blender Bugatti Vento recenzja

MĄKA JAGLANA

Niesamowicie miło mnie zaskoczyło wykonanie mąki z kaszy jaglanej. Wsypałam 400 g podprażonej wcześniej kaszy jaglanej i włączyłam blender na najwyższe obroty. Kasza zrobiła się w kilka sekund, i to bez pomocy tampera. Ziarna kaszy same obracały się z góry na dół, przez co bez mojej ingerencji nakierowywały się na ostrza.

Blender Bugatti Vento recenzja

Blender Bugatti Vento recenzja

Blender Bugatti Vento recenzja

MĄKA OWSIANA

Mąka owsiana również zrobiła się niesamowicie szybko. Podprażyłam lekko płatki owsiane (ok. 500 g) na suchej patelni, przesypałam do kielicha blendera, joystickiem włączyłam moc 45 obrotów i w maksymalnie 30 sekund uzyskałam mąkę owsianą, o świetnej konsystencji.

Blender Bugatti Vento recenzja

Blender Bugatti Vento recenzja

Blender Bugatti Vento - recenzja

HUMMUS IDEALNY

Lubicie hummus? Ja kiedyś za nim nie przepadałam lecz kiedy nauczyłam się go sama przygotować to dla mnie aż przyjemność go sobie przygotować. Niestety oprócz mnie nikt w moim domu nie jest jego zwolennikiem więc muszę go sobie przygotowywać w małych ilościach, czyli np. z połowy poniżej podanej listy składników. Z tych proporcji hummus wychodzi wręcz idealny! Dodałam do niego domowe tahini (pastę sezamową), którą również możesz na spokojnie przygotować w blenderze Bugatti Vento.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 szklanka jasnej pasty tahini (300 g sezamu)
  • ⅓ szklanki lodowatej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Wykonanie:

Kilka godzin przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalać zimną wodą z łyżeczką sody, powinno być przynajmniej dwa razy tyle tyle wody ile ciecierzycy. Odstawić do nasączenia. Następnie ciecierzycę odcedzamy, można ją również lekko opłukać. Zalewamy dużą ilością świeżej wody, dodajemy łyżeczkę sody i zagotowujemy. Gotujemy przez około 40 minut lub do czasu (jesli ciecierzyca nie będzie wystarczająco ugotowana, to hummus nie wyjdzie idealny). Gdy cieciorka będzie już odpowiednio ugotowana, odcedzamy ją, dokładnie opłukujemy. Do blendera wsypujemy 300 g sezamu i miksujemy około 2 minut na maksymalnych obrotach (60) , sezam powinien zmielić się na mokry piasek. Potem, żeby ułatwić zmiksowanie reszty dolałam 2 łyżki oliwy z oliwek, dzięki temu tahini zrobiło się już płynne.

Do kielicha blendera, w którym znajduje się tahini, dodać cieciorkę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę (obroty 50 przez 1,5 minuty). Do gęstej, aksamitnej pasty dolać powoli lodowatą wodę, ponownie miksować przez 30 sekund. W tym momencie hummus powinien powoli zmieniać kolor i nabierać aksamitnej konsystencji. Przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce do 5 dni.

OWOCOWY KOKTAJL ANANASOWY

Domowy koktajl lub świeżo wyciskany sok przygotowuję minimum raz dziennie i to najczęściej jako drugie śniadanie. Taka dawka witamin to wręcz samo zdrowie!

Porcja dla 2-3 osób

Składniki:

  • 1/2 świeżego ananasa
  • 8 truskawek
  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • 1,5 szklanki wody

Wykonanie:

Jabłka oraz gruszkę kroimy w czwórki lub połówki, wrzucamy do kielicha blendera. Ananasa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, również wrzucamy do kielicha wraz z truskawkami. Na końcu wlewamy wodę, zamykamy kielich pokrywką, wciskamy przycisk “koktajle” i manualnie za pomocą pokrętła skali obrotowej optymalną moc (u mnie 40).

Blender Bugatti Vento - recenzja

Blender Bugatti Vento - recenzja

Blender Bugatti Vento - recenzja

 

PODSUMOWANIE

Blender Bugatti Vento to szybki, wszechstronny, funkcjonalny oraz energooszczędny sprzęt, który zachwyca swoimi parametrami, nowoczesnością oraz co warto wspomnieć pięknie się prezentuje na kuchennym blacie. Szczerze mówiąc to posiadanie tego właśnie blendera powoduje brak konieczności używania jakichkolwiek innych sprzętów kuchennych, no może oprócz ekspresu do kawy czy czajnika 🙂 Pewnie się zastanawiasz skąd się wzięła nazwa Bugatti? Porównując marki aut do blenderów to myślę, że to po prostu taki Mercedes (Bugatti) wśród innych blenderów.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Julka
Julka
6 lat temu

Kupiłam i muszę przyznac ze jest swietny ;D szczegolnie ta aplikacja na telefon

Sabina
Sabina
6 lat temu

Marzę o takim sprzecie!!! 🙂 tez bym robila na nim takie pysznosci

Wanda T
Wanda T
6 lat temu

swietna recenzja 🙂 tez zrobilam domowy majonez pierwszy raz w zyciu!

Olaf
Olaf
6 lat temu

fajne przepisy ;]

Tadeusz P.
Tadeusz P.
6 lat temu

Sprzet wygląda super. Widać, że najwyzszej półki.