Opis przepisu
Biszkopt kakaowy to baza do wielu ciast czy tortów. Wychodzi mięciutki, puszysty i naprawdę bardzo smaczny.
Biszkopt czekoladowy
Sekretem takiego biszkoptu są prawidłowo ubite jajka, a także odpowiednie proporcje pozostałych składników. W zależności od użytego kakao, uzyskasz delikatnie inny odcień upieczonego biszkoptu. Jeśli chcesz, aby wyszedł całkiem czarny, a nie brązowy (nawet po dodaniu kakao extra ciemnego) to w sklepach można teraz bez problemu kupić czarne kakao do wypieków.
Przepis na: Biszkopt kakaowy
Porady na start
Z podanych proporcji wyszedł mi biszkopt o wysokości 6 cm w prostokątnej blaszce o wymiarach 18 x 32 cm. Podzieliłam go na dwa równe blaty.
Jeśli ten biszkopt chcesz wykorzystać np. do tortu i potrzebujesz go przekroić na 3 blaty, to poniższe proporcje fajnie się sprawdzą w tortownicy o średnicy 24-26 cm.
Jeżeli masz inny rozmiar foremki, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Przygotowując biszkopty nie używam nigdy proszku do pieczenia, bo one pięknie rosną na prawidłowo ubitych jajkach. Jeśli bardzo chcesz to dodaj maksymalnie pół łyżeczki.
Składniki:
- 6 dużych jajek
- szczypta soli
- 180 g cukru białego lub drobnego do wypieków
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 40 g kakao extra ciemnego
Zobacz również:
Jak zrobić biszkopt kakaowy?
Krok 1
Składniki na biszkopt kakaowy powinny być w temp. pokojowej! Jajka wyjmij minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.
Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek.
Krok 2
Do suchej, czystej miski dodajemy białka i wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (najlepiej drobnego do wypieków, ale może być też zwykły biały). Po kilku minutach miksowania białka powinny zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywne. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nie wylecą z miski.
Krok 3
Krok 4
Miksujemy tylko przez chwilkę na małych obrotach miksera.
Krok 5
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną tortową (120 g) oraz kakao (40 g).
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Biszkopt kakaowy kroimy na równe blaty do tortu np. za pomocą noża strunowego do biszkoptu (ja używam takiego z ząbkami).
Ten biszkopt użyłam w przepisie na ciasto słonecznikowiec – bardzo polecam je wypróbować!
Zobacz także mój sprawdzony przepis na klasyczny, jasny biszkopt na tort lub biszkopt orzechowy.
Komentarze
Czy starczy do przekrojenia 3 placków z tortownicy 26 cm?
Tak, jeżeli dobrze będą dobrze ubite białka 🙂
Dawno mi nie wyszedł taki świetny biszkopt. Nie kruszył się i fajnie przekroił na równe blaty 😉
Bardzo miło mi to czytać! ❤️
Fenomenalny biszkopt. Najlepszy jaki do tej pory zrobiłam do tortu.
Bardzo miło mi to czytać! 🙂
Czy można zamiast mąki pszennej użyć mąki kartoflanej, lub skrobię kukurydzianej? Chodzi o ciasto bezglutenowe.
Niestety nie robiłam nigdy biszkoptu z innej mąki niż tradycyjna pszenna, więc ciężko mi podpowiedzieć…