Dzisiaj zabieram Was w pyszne bieszczadzkie smaki, a mianowicie proziaki! Są to puchate bułeczki na sodzie i maślance, które nie raz, nie dwa jedliśmy jak byliśmy dziećmi. Dawniej zajadałam się nimi najczęściej z domowym masłem lub masłem czosnkowym. Świetnie się sprawdzą jako przekąska na piknik, wycieczkę rowerową czy domówkę. To z czym je podacie zależy tylko i wyłącznie od Was. Ja polecam serek twarogowy ze szczypiorkiem i czosnkiem, pomidorki koktajlowe oraz salami. Coś pysznego!
Przepis na: Bieszczadzkie proziaki
Składniki:
- 250 ml maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- ok. 1/2 kg mąki pszennej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- Salami 2 smaki 100 g Balcerzak
- pomidorki koktajlowe
- 3 łyżki serka twarogowego śmietankowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka szczypiorku lub koperku
Zobacz również:
Bieszczadzkie proziaki - przepis krok po kroku
Krok 1
Ciasto ma być dość luźne jednak powinno nie kleić się zbytnio do rąk. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, a następnie rozwałkowujemy na niej ciasto(ok. 1,5 – 2,5 cm grubości). Szklanką wycinamy kółeczka. Następnie zostawiamy je na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Smażymy na suchej (bez jakiegokolwiek tłuszczu) na lekko rozgrzanej patelni z obu stron.
Ser rozrabiamy z posiekanym szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na każdego proziaka nakładamy serek, a następnie przy pomocy wykałaczki wbijamy pomidorka koktajlowego oraz salami. Smacznego!
Komentarze
Proziok bieszczadzki i salami🤔🤔 to chyba bardzo współczesna wersja🥴
Nigdy nie jadłyśmy proziaków 🙂 Chętnie byśmy spróbowały 🙂