Bieszczadzkie proziaki

4.3/5 (30 ocen)

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min

Bieszczadzkie proziaki

Dzisiaj zabieram Was w pyszne bieszczadzkie smaki, a mianowicie proziaki! Są to puchate bułeczki na sodzie i maślance, które nie raz, nie dwa jedliśmy jak byliśmy dziećmi. Dawniej zajadałam się nimi najczęściej z domowym masłem lub masłem czosnkowym. Świetnie się sprawdzą jako przekąska na piknik, wycieczkę rowerową czy domówkę. To z czym je podacie zależy tylko i wyłącznie od Was. Ja polecam serek twarogowy ze szczypiorkiem i czosnkiem, pomidorki koktajlowe oraz salami. Coś pysznego!

Przepis na: Bieszczadzkie proziaki

Składniki:

  • 250 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 1/2 kg mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • Salami 2 smaki 100 g Balcerzak
  • pomidorki koktajlowe
  • 3 łyżki serka twarogowego śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka szczypiorku lub koperku
Wyślij emailem

Bieszczadzkie proziaki - przepis krok po kroku


Krok 1

Bieszczadzkie proziaki

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, jajko oraz maślankę. Zaczynamy wyrabiać gładkie ciasto, po chwili dodajemy sodę i nadal wyrabiamy, lecz staramy się jak najmniej podsypywać mąką.

Ciasto ma być dość luźne jednak powinno nie kleić się zbytnio do rąk. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, a następnie rozwałkowujemy na niej ciasto(ok. 1,5 – 2,5 cm grubości). Szklanką wycinamy kółeczka. Następnie zostawiamy je na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Smażymy na suchej (bez jakiegokolwiek tłuszczu) na lekko rozgrzanej patelni z obu stron.

Ser rozrabiamy z posiekanym szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na każdego proziaka nakładamy serek, a następnie przy pomocy wykałaczki wbijamy pomidorka koktajlowego oraz salami. Smacznego!


Bieszczadzkie proziaki

Bieszczadzkie proziaki

Bieszczadzkie proziaki

Bieszczadzkie proziaki

Bieszczadzkie proziaki

Bieszczadzkie proziaki

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 30

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Artur
Artur
4 miesięcy temu

Proziok bieszczadzki i salami🤔🤔 to chyba bardzo współczesna wersja🥴

Angelika_Monika Candy Pandas
Angelika_Monika Candy Pandas
6 lat temu

Nigdy nie jadłyśmy proziaków 🙂 Chętnie byśmy spróbowały 🙂