Opis przepisu
Zapiekana bagietka z mozzarellą, pesto, oliwkami, pomidorami – to świetna przekąska imprezowa, którą wykonasz w niecałe 5 minut, a później tylko do piekarnika! 🙂 Łącznie nie powinno nam to zajęć dłużej niż 15 minut. Najlepiej oczywiście smakują na ciepło, więc warto je wrzucić do piekarnika tuż przed przyjściem gości.
Przy okazji możemy zrobić drugą wersję takiej przekąski, np. Zapiekana bruschetta z kabanosem i żółtym serem lub jeżeli mamy troszkę więcej czasu na przygotowanie to Domowe zapiekanki z kiełbasą Chorizo.
Przepis na: Zapiekana bagietka z mozzarellą, pesto, oliwkami, pomidorami suszonymi
Składniki:
Ciasto:
- 1 długa bagietka
- czerwone pesto
- mozzarella w zalewie
- kilka suszonych pomidorów
- kilka oliwek czarnych Stovit
Zobacz również:
Zapiekana bagietka z mozzarellą, pesto, oliwkami, pomidorami suszonymi - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Bagietkę kroimy w poprzek w równe kromeczki. Każdą kromeczkę smarujemy z 1/2 łyżeczki pesto. Nakładamy drobno pokrojone suszone pomidory, oliwki oraz plasterek mozzarelli. Wkładamy do piekarnika na 7-10 minut. Podajemy ciepłe. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Nasza bagietka z mozzarellą jest już gotowa 🙂 Smacznego!
Komentarze