Babeczki banoffee

0/5 (0 ocen)

Ilość porcji

10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min + pieczenie

Opis przepisu

Lubicie masę kajmakową, banany i kruche ciasto? Jeżeli połączymy je w całość można stworzyć coś naprawdę pysznego- babeczki banoffee! 🙂 Jak dla mnie zjedzenie przynajmniej jednej takiej babeczki może poprawić humor o 180 stopni 🙂 Jest dość słodka więc dla ciastkożerców i prawdziwych łasuchów jest to wypiek doskonały.

Tak przy okazji to muszę się poskarżyć jaki dzisiaj miałam strajk na mieszkaniu. Jeszcze nawet nie nakładałam masy kajmakowej (nie wspomnę już ile czasu mi jeszcze zejdzie na fotografowanie :)), a mój chłopak już nade mną i mnie tylko pośpieszał kiedy babeczki będą w końcu gotowe 🙂 No i zaczęło się lamentowanie, że to codzienne czekanie na wypieki to są istne tortury dla niego, że kiedyś mógł zjeść ciepłe ciasta prosto z piekarnika, a teraz to trwa i trwa. Może coś w tym jest! Każdy bloger kulinarny pewnie ma podobne dramaty hehe 😛

Przepis na: Babeczki banoffee

Składniki:

  • 2 żółka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 1 banan
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • śnieżka (bita śmietana)
  • 3/4 szklanki mleka
  • starta kostka mlecznej czekolady
Wyślij emailem

Babeczki banoffee - przepis krok po kroku


Krok 1

banoffee

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier puder, miękkie masło oraz przesianą mąkę. Zagnaitamy gładkie, kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je do lodówki na 30 minut. 


Krok 2

banoffee

Ciasto dzielimy na 10 równych części. Nakładamy do foremek, nakłuwamy widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy przestygną to do każdej foremki nakładamy po łyżeczce masy kajmakowej, kilku plasterkach banana. Śnieżkę ubijamy na sztywno z mlekiem. Przekładamy ją do szprycy i dekorujemy wierzch babeczek. Można również posypać lekko startą mleczną czekoladą. Smacznego!


banoffee

banoffee

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments