Nareszcie długi majowy weekend! Przez moje zamiłowanie do gotowania, pieczenia to od rana nie wiem w co ręce włożyć 🙂 W moim dzisiejszym obiadowym menu pojawiła się najlepsza jaką do tej pory jadłam aksamitna pomidorowa z passaty od Łowicza! Zawsze używałam własnoręcznie robionego przecieru z pomidorów lub kupnego w słoiczku lecz tym razem stwierdziłam, że muszę spróbować tej pysznej passaty, o której już kilka razy słyszałam. Jak dla mnie rewelka!
Przygotowałam ją z mnóstwem przypraw, dużej ilości pietruszki, czosnku plus dodatkowo podałam ją w troszkę innym wydaniu ponieważ skusiłam się na domowe, zapiekane grzanki (z bagietki). Całość wyszła tak pyszna, że łooooooo! 🙂 Troszkę mi zajęło zrobienie napisu ŁOWICZ (mam nadzieję, że jest dość wyraźny bo bardzo się starałam, jednak z moimi zdolnościami bywa różnie :P). Udanego odpoczynku!
Przepis na: Aksamitna pomidorowa z passaty
Składniki:
- 1 duża passata pomidorowa firmy Łowicz
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- duża garść posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
Dodatkowo:
- bagietka zwykła lub czosnkowa
Zobacz również:
Aksamitna pomidorowa z passaty - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Komentarze
gdyby była to czysta zupa krem z pomidorów to obowiązkowo polecam doprawić sokiem z pomarańczy (dodaję 0,5l soku na 3,5l kremu z pomidorów) przez co można otrzymać bardzo ciekawy, smaczny i oryginalny smak zupy! Na zdrowie