Aksamitna pomidorowa z passaty

4/5 (80 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

55 min

pomidorowa z passaty

Nareszcie długi majowy weekend! Przez moje zamiłowanie do gotowania, pieczenia to od rana nie wiem w co ręce włożyć 🙂 W moim dzisiejszym obiadowym menu pojawiła się najlepsza jaką do tej pory jadłam aksamitna pomidorowa z passaty od Łowicza! Zawsze używałam własnoręcznie robionego przecieru z pomidorów lub kupnego w słoiczku lecz tym razem stwierdziłam, że muszę spróbować tej pysznej passaty, o której już kilka razy słyszałam. Jak dla mnie rewelka!

Przygotowałam ją z mnóstwem przypraw, dużej ilości pietruszki, czosnku plus dodatkowo podałam ją w troszkę innym wydaniu ponieważ skusiłam się na domowe, zapiekane grzanki (z bagietki). Całość wyszła tak pyszna, że łooooooo! 🙂 Troszkę mi zajęło zrobienie napisu ŁOWICZ (mam nadzieję, że jest dość wyraźny bo bardzo się starałam, jednak z moimi zdolnościami bywa różnie :P). Udanego odpoczynku!

Przepis na: Aksamitna pomidorowa z passaty

Składniki:

  • 1 duża passata pomidorowa firmy Łowicz
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • duża garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki

Dodatkowo:

  • bagietka zwykła lub czosnkowa
Wyślij emailem

Aksamitna pomidorowa z passaty - przepis krok po kroku


Krok 1

pomidorowa z passaty

Na patelni podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek do zeszklenia..


Krok 2

pomidorowa z passaty

Passatę przelewamy do garnka. Dodajemy do niej przesmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy.


Krok 3

pomidorowa z passaty

Bagietkę kroimy w poprzek, polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy oregano plus dodatkowo przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piec około 10 minut w temp. 180 stopni.


Krok 4

pomidorowa z passaty

Ręcznym blenderem miksujemy całość, aby cebula, czosnek i pietruszka połączyły się z przecierem. Całość zagotowujemy, dodajemy wymieszaną w kubku śmietanę, mąkę oraz pół szklanki bulionu i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę bulionu i ponownie zagotowujemy. Sprawdzamy czy zupa jest odpowiednio doprawiona. Zdejmujemy z ognia, podajemy z grzankami.


pomidorowa z passaty

pomidorowa z passaty

Średnia ocena 4 / 5. Ilość głosów: 80

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
oskar
oskar
4 miesięcy temu

gdyby była to czysta zupa krem z pomidorów to obowiązkowo polecam doprawić sokiem z pomarańczy (dodaję 0,5l soku na 3,5l kremu z pomidorów) przez co można otrzymać bardzo ciekawy, smaczny i oryginalny smak zupy! Na zdrowie