Naleśniki z budyniem waniliowym i truskawkami

4.1/5 (39 ocen)
Naleśniki z budyniem waniliowym

Naleśniki z budyniem waniliowym wraz z musem truskawkowym to pomysł na pyszny, letni obiad. Uwielbiam takie naleśniki na słodko.

Naleśniki budyniowe

One są podwójnie budyniowe! Dosyć, że ciasto naleśnikowe jest z dodatkiem budyniu to jeszcze nadzienie to domowy budyń waniliowy. Smakują i pachną naprawdę genialnie! Muszę przyznać, że sobie dzisiaj nieźle dogodziłam… Na śniadanie miałam omlet ze szpinakiem, a teraz dla odmiany coś na słodko.

Naleśniki z truskawkami

Póki trwa jeszcze sezon, to koniecznie wypróbuj te pyszne naleśniki z truskawkami. Jeśli tylko wolisz to możesz użyć innych owoców jak maliny, borówki czy brzoskwinie. Ewentualnie zawsze można wykorzystać konfiturkę czy ulubiony dżem.

Przepis na: Naleśniki z budyniem waniliowym i truskawkami

Składniki:

Ciasto na naleśniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego

Budyń waniliowy:

  • 600 ml mleka
  • 40 g cukru białego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 żółtka
  • 70 g skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)

Dodatkowo:

  • garść truskawek
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Naleśniki z budyniem waniliowym i truskawkami - przepis krok po kroku


Krok 1

obiad na słodko

Ciasto na naleśniki

Do miski dodajemy mąkę pszenną (1,5 szklanki), jajko, mleko (250 ml), wodę gazowaną (250 ml), a także sypki budyń (1 łyżka). Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni – jeśli korzystasz z patelni z nieprzywierającą powierzchnią to nie ma potrzeby dodawania oleju.

Mi wyszło 8 naleśników średniej wielkości.


Krok 2

budyń waniliowy

Budyń waniliowy

Możesz zrobić budyń waniliowy z torebki (wystarczy ugotować sypki budyń na podgrzanym mleku) lub taki domowy (jak opisałam poniżej).

Do mniejszego garnka wlewamy mleko (450 ml) i gotujemy na małym ogniu. Do osobnego naczynia wlewamy pozostałe mleko (150 ml). Dodajemy skrobię ziemniaczaną (70 g), cukier biały (40 g), cukier z prawdziwą wanilią (1 płaska łyżeczka), a także żółtka (z dwóch dużych jajek). Jeśli masz dość małe jajka to użyj trzech żółtek zamiast dwóch.

Mieszamy dość dynamicznie za pomocą trzepaczki lub miksujemy za pomocą miksera przez kilka sekund (wystarczy do połączenia się składników). Ważne żeby nie było żadnych grudek.

Gdy mleko się zagotuje (będą widoczne bąbelki mleka), wtedy wlewamy masę jajeczną. Gotujemy na małym lub średnim ogniu, mieszając cały czas za pomocą trzepaczki. Mieszamy do momentu, aż budyń zrobi się nieco gęstszy. To średnio zajmuje około 2 minut.


Krok 3

naleśniki na słodko

Na każdego naleśnika nakładamy po 2 łyżki budyniu i rozsmarowujemy. Zwijamy w rulonik lub trójkąty. Wierzch oprószamy odrobiną cukru pudru.

Ja dodatkowo przygotowałam sobie szybki mus truskawkowy (równie dobrze można użyć ulubioną konfiturę). Wystarczy truskawki (większa garść) nieco zblendować lub podusić za pomocą widelca. Następnie przekładamy do małego garnka i podgrzewamy przez 1-2 minuty. Można doprawić opcjonalnie odrobiną cukru z prawdziwą wanilią i śmietanką kremówką (dosłownie 2 łyżki).


Naleśniki z budyniem

Naleśniki z budyniem

naleśniki budyniowe

Średnia ocena 4.1 / 5. Ilość głosów: 39

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ilona
Ilona
2 miesięcy temu

Czy jak zrobię budyń z torebki to także mam dodać do niego żółtka jaj?