
Omlet ze szpinakiem i fetą to jedno z moich ulubionych śniadań na słono. Powiedzieć, że jest tylko smaczny to za mało… Komu go nie przyrządziłam ten chciał koniecznie dokładki!
Przepis na omlet na słono
Uwielbiam omlety od zawsze. No i pewnie jak zauważyliście to mam ich sporo na blogu! Bardzo popularny jest u mnie omlet o smaku pizzy, czy prościutki do zrobienia omlet warzywny. Oprócz omletów wytrawnych znajdziecie u mnie te na słodko – omlet z owocami, czy omlet cesarski. Mój najnowszy omlet na słono ze świeżym szpinakiem i serem feta jest bardzo sycący i świetnie się prezentuje na talerzu. Do tego jest niezwykle smaczny.
Omlet ze szpinakiem i fetą
Domowy omlet ze szpinakiem i fetą zrobisz dość szybko (nie ubijam w tym przepisie białek na sztywną pianę). Po wlaniu masy jajecznej na patelnię (ja użyłam średniej wielkości patelnię) można omlet smażyć na małym ogniu pod przykryciem lub włożyć patelnię na 5-7 minut do piekarnika (jeśli macie lepszą patelnię, która nadaje się do zapiekania). Wszystko opisałam poniżej, więc zapraszam do wypróbowania!
Z tego przepisu wychodzi porcja dla 2 osób.
Przepis na: Omlet ze szpinakiem
Łącznie: 10 min
Składniki:
- 5 jajek
- 1/4 łyżeczki soli
- większa szczypta pieprzu
- 1 płaska łyżka masła np. klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- dwie garście świeżego szpinaku (ewentualnie może być mrożony)
- 1 łyżka startego żółtego sera
- opcjonalnie 1 łyżeczka mąki pszennej
- opcjonalnie 1 łyżka pokrojonej fety
Omlet ze szpinakiem – przepis krok po kroku:
Jak zrobić omleta
Zwykle gdy przygotowuję omlety to oddzielam żółtka od białek (wtedy je miksuje na pianę itp). Jeśli tylko chcecie to możecie tak zrobić, jednak tym razem opiszę przepis na pyszny omlet bez ubijania białek.
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło (może być zwykłe roślinne 82% tłuszczu lub np. klarowane). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek), a także świeży szpinak (jedna lub dwie garści) lub jeżeli przygotowujemy omlet ze szpinakiem mrożonym, to wcześniej go rozmrażamy i odsączamy. Smażymy na średnim ogniu co chwilę mieszając.
W tym czasie do wyższej miski wbijamy jajka (ja użyłam 5 sztuk). Dodajemy także sól (około 1/4 łyżeczki) i pieprz czarny mielony (większa szczypta).
Mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki przez około 1-2 minuty, aby masa jajeczna się napowietrzyła. Dodajemy starty na tarce żółty ser (1 łyżka), a także opcjonalnie mąkę pszenną (1 łyżeczka). Ponownie energicznie mieszamy przez kilka sekund.
W tym czasie podsmażony szpinak powinien już zmięknąć. Wlewamy masę jajeczną i opcjonalnie wrzucamy równomiernie małe kostki posiekanej fety (lub sera sałatkowego). Smażymy pod przykryciem na dość małym ogniu przez około 7 minut. Jeśli tylko macie lepszej jakości patelnię, którą można zapiekać w piekarniku to włóżcie ją na około 5-7 minut (temperatura 150 stopni, np. termoobieg lub turbo grill).
Omlet ze szpinakiem podajemy z pieczywem. Polecam domowy chleb, bułeczki mleczne czy proste bułki śniadaniowe.