
Naleśniki z pysznym, domowym budyniem waniliowym… To jest zdecydowanie to na co dzisiaj miałam ochotę na kolację. Jak dla mnie są genialne w smaku, pięknie pachną wanilią. Koniecznie wypróbuj!
Przepis na: Naleśniki z budyniem waniliowym
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
Budyń waniliowy:
- 3 jajka
- 500 ml mleka
- 125 g cukru
- 125 g mąki
- 32 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
konfitura z malin Stovit
Wykonanie:
Do wyższej miski dodajemy wszystkie składniki. Miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oleju.
Budyń – większość mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrami, mąką, pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy lub mieszamy ręcznie łyżką aż do momentu powstania gęstego budyniu.
Naleśniki smarujemy budyniem, a wierzch dekorujemy dżemem np. malinowym lub truskawkowym.