Dania jarskieNaleśniki i omletyObiady

Naleśniki z budyniem waniliowym

Naleśniki z pysznym, domowym budyniem waniliowym… To jest zdecydowanie to na co dzisiaj miałam ochotę na kolację. Jak dla mnie są genialne w smaku, pięknie pachną wanilią. Koniecznie wypróbuj!

Przepis na: Naleśniki z budyniem waniliowym

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli

Budyń waniliowy:

  • 3 jajka
  • 500 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 32 g cukru waniliowego

Dodatkowo:


Wykonanie:

Do wyższej miski dodajemy wszystkie składniki. Miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oleju.

Budyń – większość mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrami, mąką, pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy lub mieszamy ręcznie łyżką aż do momentu powstania gęstego budyniu.

Naleśniki smarujemy budyniem, a wierzch dekorujemy dżemem np. malinowym lub truskawkowym.


Print Friendly, PDF & Email
Tagi