vitamoc blendery
vitamoc blendery
Ciasta krucheSłodkości

Mazurek kajmakowo – porzeczkowy

Mazurek kajmakowo-porzeczkowy to takie słodko kwaśne połączenie, na kruchym cieście. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Przygotowałam go w kształcie kolorowej pisanki Wielkanocnej. Początkowo miał być tylko z masą kajmakową jednak stwierdziłam, że będzie zdecydowanie za słodki więc użyłam do niego mojego własnoręcznie robionego dżemu z czarnej i czerwonej porzeczki. Moim zdaniem w takim wydaniu smakuje naprawdę świetnie.

Przepis na: Mazurek kajmakowo – porzeczkowy

 Przygotowanie: 40 min  Pieczenie: 15 min  Łącznie: 55 min

 Liczba porcji: 10

Składniki:

  • 2 żółka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • ozdobna kolorowa posypka

mazurek
Krok 1 

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier puder, miękkie masło oraz przesianą mąkę. Zagnaitamy gładkie, kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je do lodówki na 30 minut. 


mazurek
Krok 2 

Ciasto dzielimy na dwie równe części. Aby ułatwić sobie wycięcie jajecznego kształtu to wycinamy sobie z kartki jajko (mniej więcej w wielkości Waszej foremki na której chcecie piec). Jedną część rozwałkowujemy na mniej więcej wielkość wyciętego papierowego jajka. Nakładamy kartkę na ciasto, odcinamy zbędną część ciasta. Z pozostałej części ciasta rolujemy 2 paski, które przekładamy jeden przez drugi. Tym “warkoczem” zdobimy brzegi naszego mazurka. Piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy przestygnie to nakładamy pasami po łyżce masy kajmakowej, na przemian z kwaśnym porzeczkowym dżemem. Można również udekorować wierzch kolorową posypką. Smacznego!


mazurek

mazurek

mazurek

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close