Ciasto jajko sadzone

5/5 (2 ocen)

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

Ciasto jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone to bardzo efektowny, smaczny wypiek. Składa się z ciasta szpinakowego, lekkiej owocowej pianki oraz brzoskwiń zanurzonych w krystalicznej galaretce. Sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i zwykły, letni wypiek do kawy. Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę!

Przepis na: Ciasto jajko sadzone

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g świeżego szpinaku lub mrożonego (rozdrobnionego)
  • 4 jajka
  • 120 ml oleju
  • 160 g cukru
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka:

  • 1 i 1/2 galaretki krystalicznej (około 100 g) lub ewentualnie cytrynowej
  • 250 ml wrzątku
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 galaretki krystaliczne
  • 900 ml wrzątku
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
Wyślij emailem

Ciasto jajko sadzone przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasto na święta wielkanocne

Domowe ciasto jajko sadzone zaczynamy od przygotowania ciasta ze szpinakiem.

Ciasto szpinakowe:

Do tego wypieku używam świeżych liści szpinaku, ponieważ ciasto po upieczeniu ma przepiękny zielony kolor. Moim zdaniem wychodzi dużo bardziej intensywny niż w przypadku użycia szpinaku mrożonego rozdrobnionego.

Jednak smak wychodzi taki sam – niezależnie czy użyjesz świeży czy mrożony szpinak.

Świeże liście szpinaku (około 300 g) smażymy na suchej patelni, aż liście nieco zwiędną. Gdy przestygną, wtedy blendujemy je za pomocą blendera ręcznego.

W przypadku mrożonego szpinaku (300 g) – rozmrażamy na sitku, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Blendujemy za pomocą blendera ręcznego.  


Krok 2

ciasto wielkanocne pyszne

Jajka (4 duże sztuki w temperaturze pokojowej) miksujemy z cukrem (160 g) przez około 5-6 minut na wysokich obrotach miksera. Powinna powstać jasna, puszysta masa jajeczna.

Wlewamy małym strumieniem olej rzepakowy (około 120 ml). Miksujemy na małych obrotach dosłownie przez 5 sekund.


Krok 3

wielkanocne ciasta

Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 4

biszkopt ze spzinakiem

Wsypujemy mąkę pszenną tortową (około 280 g) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Ponownie mieszamy ciasto za pomocą łyżki lub trzepaczki. Bardzo delikatnie, jedynie do połączenia się składników.


Krok 5

Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja zwykle obkładam spód i boki blaszki. Użyłam foremkę 28 x 28 cm. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni do tzw. suchego patyczka.

W tym czasie rozpuszczamy dwie galaretki krystaliczne (u mnie smak truskawka wanilia) w 900 ml wrzątku.


Krok 6

Gdy ciasto przestygnie, wtedy jego wierzch odcinamy tworząc równy blat ciasta.

Użyłam noża do cięcia biszkoptów żeby zrobić równy przekrój.

Ciasto ponownie wkładamy do blaszki. Ja je lekko naponczowałam wodą z wyciśniętym sokiem z cytryny, ale nie jest to obowiązkowe.


Krok 7

Pianka:

We wrzątku (250 ml) rozpuszczamy 1 i 1/2 galaretki krystalicznej – u mnie smak truskawka wanilia. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.

W misce miksujemy schłodzoną śmietankę (u mnie uht 30%) z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki). Po chwili dodajemy serek homogenizowany waniliowy (300 g).


Krok 8

Miksujemy przez chwilę do połączenia się składników.

Wlewamy tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy.


Krok 9

Ciasto jajko sadzone

Na całkowicie ostudzone ciasto nakładamy piankę. Wierzch wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.

Ważne – wysokość szpinakowego ciasta wraz z pianką powinna zajmować około 3/4 wysokości blaszki, aby zmieściły się połówki brzoskwiń z galaretką.


Krok 10

ciasta na Wielkanoc

Gdy pianka stężeje, wtedy nakładamy równomiernie połówki brzoskwiń. Powoli wylewamy tężejące galaretki.

Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


Krok 11

Ciasto jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone gotowe! Można je już kroić, a powinno się to robić bez problemu za pomocą ostrego noża.

Przechowujemy je w lodówce.

Szukasz innych inspiracji na ciasta z dodatkiem szpinaku? W takim razie polecam wielkanocny kopiec kreta czy leśny mech.


Ciasto jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone

 

 

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments