Wiosenne jajka w sosie chrzanowym

5/5 (7 ocen)
Jajka w sosie chrzanowym są lekkie, wyraziste i zawsze elegancko prezentują się na stole. Ten przepis jest banalnie prosty, a efekt zaskakująco pyszny. Sos ma delikatną ostrość i fajnie podkręca smak jajek. Idealne na święta albo jako szybka przystawka.

Ilość porcji

2-3

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

wiosenne jajka w sosie chrzanowym

Wiosenne jajka w sosie chrzanowym to ekspresowa przekąska na zimno. Według mnie dość uniwersalna, bo sprawdzi się nie tylko na wielkanocny stół. Możesz je zaserwować także na różne uroczystości rodzinne czy nawet zwykłe domówki. Całość wykonasz naprawdę bardzo szybko.

Przepis na: Wiosenne jajka w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 5-6 jajek
  • 1/2 małego pęczka rzodkiewek
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 2 lekko czubate łyżki tartego chrzanu
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka szczypiorku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Wyślij emailem

Jak zrobić wiosenne jajka w sosie chrzanowym?


Krok 1

gotowanie jajek

Wiosenne jajka w sosie chrzanowym są dość ekspresowe do przygotowania. Można je podać na stół zaraz po ich wykonaniu. Równie dobrze możesz je przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce zanim trafią na stół.

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Wkładamy jajka do zimnej wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Jajka gotujemy 8-10 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.


Krok 2

jajka bez skorupek

Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.


Krok 3

Pokrojone jajka na połówki

Kroimy jajka na równe połówki.


Krok 4

pokrojone w kostkę rzodkiewka, ogórek konserwowy i papryka

Do miski dodajemy posiekane rzodkiewki (1/2 małego pęczka), pokrojone w kostkę ogórki (możesz użyć zarówno konserwowe jak i kiszone, 3-4 sztuki), a także paprykę czerwoną (1/2 małej sztuki).


Krok 5

przygotowanie sosu chrzanowego

Do miseczki dodajemy majonez (3 łyżki), gęstą śmietanę (2 łyżki), przeciśnięty przez praskę czosnek (1 mały ząbek), szczyptę soli oraz pieprzu czarnego. Dodajemy także tarty chrzan (u mnie były to 2 lekko czubate łyżki). Jednak najlepiej go dodawać stopniowo, bo te ze sklepu czy domowe są o różnym stopniu ostrości. Każdy ma też inny smak i inne preferencje dotyczące ostrości.

Sos ma być wyrazisty i lekko ostry.


Krok 6

pokrojone warzywa z sosem chrzanowym i szczypiorkiem

Warzywa zalewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem (1 płaska łyżka).  


Krok 7

sos chrzanowy z warzywami

Mieszamy za pomocą łyżki.

Zalewę z warzywami wylewamy do większego, głębszego talerza.


Krok 8

wiosenne jajka w sosie chrzanowym z rzodkiewką

Na wierzchu układamy równomiernie połówki jajek.

W luki pomiędzy jajkami można powkładać dekoracyjnie cienkie plasterki rzodkiewki czy posiekany koperek. Podajemy z pieczywem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania moich innych jajek wielkanocnych jak: faszerowane jajka czy jajka w sosie tatarskim. Te przekąski na zimno z pewnością przypadną Ci do gustu!


Wiosenne jajka w sosie chrzanowym

jajka w sosie chrzanowym

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 7

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Jajka w sosie chrzanowym

Jajka w sosie chrzanowym to jedno z tych dań, które zawsze kojarzą mi się z Wielkanocą i rodzinnym stołem. Niby proste składniki – jajka na twardo i sos na bazie śmietany, majonezu i chrzanu – a efekt naprawdę robi robotę. Ten smak to połączenie delikatności i lekkiej ostrości, która świetnie przełamuje klasyczną jajeczną bazę. Uwielbiam ten kontrast, chociaż szczerze przyznam, że za dziecka nienawidziłam takiego połączenia. Jednak wraz z wiekiem zmieniają się u nas smaki i teraz u mnie jajka w sosie chrzanowym pojawiają się nie tylko w święta. Często robię je też na wiosnę, jako lekką przystawkę albo coś fajnego na kolację. Sprawdzają się też świetnie na różnego rodzaju imprezach – są szybkie do zrobienia, można przygotować je wcześniej, a goście zawsze pytają o przepis. No i ten sos… serio, pasuje nie tylko do jajek, ale też do wędlin, pieczonych mięs czy warzyw. Jeśli jeszcze nie próbowaliście – to najwyższy czas nadrobić!

Jajka w sosie chrzanowym na zimno

Jajka w sosie chrzanowym na zimno to mój sposób na pyszną, szybką i efektowną przekąskę. Idealnie sprawdzają się, kiedy trzeba przygotować coś wcześniej i nie martwić się podgrzewaniem. To takie danie, które spokojnie może stać w lodówce kilka godzin, a nawet przez noc – i tylko na tym zyskuje. Lubię przygotowywać jajka w sosie chrzanowym na zimno szczególnie wtedy, gdy planuję większe przyjęcie albo święta i mam milion innych rzeczy do zrobienia. Wrzucam wszystko do lodówki, przykrywam folią spożywczą i mam gotową przystawkę, która wygląda ładnie od razu po wyjęciu i smakuje jeszcze lepiej kiedy zyska temperaturę pokojową. Taki prosty klasyk, który zawsze się sprawdza. A jak zostanie trochę sosu? Wystarczy kromka świeżego chleba, kawałek wędliny i już mam pyszną kolację.