Sałatka z kaszą pęczak

4.9/5 (9 ocen)
Lubisz nieoczywiste sałatki? W takim razie ten przepis na sałatkę z kaszą pęczak, grillowanym halloumi i ciecierzycą jest dla Ciebie! Dodatkowo sos na bazie miodu, oliwy i musztardy świetnie komponuje się z całością.

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min

sałatka z kaszą pęczak

Sałatka z kaszą pęczak, chrupiącą ciecierzycą i grillowanym halloumi jest niezwykle smaczna. Kolorowa, pełna smaku i oryginalna. Bardzo sycąca, więc sprawdzi się świetnie zarówno na obiad jak i kolację. Serwowana jest na zimno, więc śmiało możesz ją zabrać na wynos do pracy, studia czy piknik.

Przepis na: Sałatka z kaszą pęczak

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 100 g sera Halloumi
  • 4 garście świeżej roszponki lub rukoli
  • 80 g ugotowanej ciecierzycy
  • szczypta papryki czerwonej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 długiego, zielonego ogórka
  • 1/2 małej, czerwonej cebuli

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Wyślij emailem

Sałatka z kaszą pęczak przepis krok po kroku:


Krok 1

kasza pęczak, ser halloumi i ciecierzyca

Sałatka z kaszą pęczak jest prosta i szybka do przygotowania. Z przepisu wychodzą 2 większe porcje.

Zaczynamy od ugotowania kaszy jęczmiennej – około 100 g (waga przed ugotowaniem). Gotujemy w lekko osolonej wodzie na małym ogniu według wskazań producenta. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.

Halloumi (100 g) kroimy w większą kostkę. Smażymy na małej ilości oleju z obu stron.

Ugotowaną ciecierzycę również smażymy na małej ilości oleju. Posypujemy większą szczyptę papryki słodkiej. Co chwilkę mieszamy. Smażymy dosłownie przez chwilkę, aby ciecierzyca nabrała chrupkości.


Krok 2

składniki na sałatkę z kaszą pęczak

Na dwóch, nieco większych talerzach układamy po dwie większe garście świeżej roszponki lub rukoli.

Następnie równomiernie nakładamy kaszę pęczak, halloumi i ciecierzycę.

Czerwona cebulę (1/2 małej sztuki) siekamy w piórka.

Świeżego ogórka (1/2 sztyki) kroimy na cienkie plasterki lub w kostkę.

Pomidorki koktajlowe (kilka sztuk) kroimy na połówki lub ćwiartki.

Warzywa układamy na talerzach.


Krok 3

sos miodowy do sałatki

Przygotowujemy sos do sałatki.

Sos:

W małej miseczce mieszamy oliwę (4 łyżki), z kilkoma kroplami soku z cytryny, musztardą miodową (1 łyżeczka), miodem (1 łyżeczka), a także małą szczyptą soli oraz pieprzu.


Krok 4

sałatka z kaszą pęczak przepis

Polewamy przygotowanym sosem. Można od razu podać na stół. Serwujemy na zimno.

Sałatka z kaszą pęczak smakuje świetnie zarówno zaraz po jej przygotowaniu, jak i następnego dnia. Jeśli chcesz ją wziąć następnego dnia do pracy do wystarczy przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.

Przechowujemy w lodówce.

Szukasz innych ciekawych sałatek z lekko słodką nutą? W takim razie zachęcam Cię także do wypróbowania sałatki z awokado i halloumi, czy sałatki z burakiem, pomarańczą oraz serem kozim.


sałatka z kaszą pęczak na zimno

sałatka z kaszą pęczak do pracy

sałatka z kaszą pęczak

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 9

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Sałatka z kaszą pęczak na zimno

Każdy z nas ma takie dni w których podczas których ma ochotę na lekkie, łatwostrawne posiłki. Ja wtedy sięgam po sałatki, które z reguły przygotowuję z tego co akurat mam w lodówce. Tym razem po sprawdzeniu dostępnych składników zadecydowałam, że pojawi się u mnie tym razem sałatka z kaszą pęczak na zimno. Dodałam do niej grillowane halloumi oraz sos na bazie miodu i musztardy miodowej, który sprawił, że sałatka nabrała fajnego słodkiego akcentu. Ja przygotowałam sobie większą porcję od razu, aby mieć ją na dwa dni.

Sałatka z kaszą pęczak do pracy

Jeżeli szukasz przepisu na drugie śniadanie lub obiad, które możesz zabrać ze sobą w pojemniku, to ta sałatka z kaszą pęczak do pracy będzie idealnym wyborem. Nie ma w sobie żadnych składników, które muszą być w lodówce i mogłyby się szybko zepsuć nawet w upalny dzień. Samo zrobienie też nie wymaga dużo czasu i całość możesz sobie spokojnie przygotować dzień wcześniej, a nawet z samego rana przed wyjściem do pracy.