Brownie z masłem orzechowym

4.9/5 (165 ocen)
Brownie z masłem orzechowym

Brownie z masłem orzechowym i orzechami laskowymi to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Jeśli jesteś fanem czekolady to znalazłaś/eś przepis doskonały!

Brownie czekoladowe

Uwielbiam takie zbite, wręcz lekko zakalcowate i wilgotne brownie! To ciacho poprawi Ci humor nawet po najgorszym dniu w pracy… Każdy kęs sprawia, że chcesz więcej i więcej! Ja tam nie umiem odmówić dokładki. Brownie z masłem orzechowym jest mocno czekoladowe. Rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale brownie czekoladowe jest równie smaczne na drugi dzień. Jak dla mnie to hit każdej imprezy!

Szybkie ciasto czekoladowe

Lubisz takie czekoladowe ciacha? W takim razie koniecznie zobacz mój przepis na brownie z truskawkami, czy ciasto czekoladowe z solonym karmelem. Polecam także ekspresowy deser czekoladowy – lava cake z płynną czekoladą w środku.

Przepis na: Brownie z masłem orzechowym

Składniki:

  • 200 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 180 g mąki
  • 1 łyżka masła orzechowego np. crunchy

Dodatkowo:

  • 4 łyżeczki masła orzechowego
  • opcjonalnie garść orzechów laskowych lub włoskich
Wyślij emailem

Jak zrobić Brownie?


Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Masło (200 g) roztapiamy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy się tylko rozpuści, wtedy dodajemy 150 g gorzkiej czekolady i 50 g mlecznej czekolady. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu jedynie do połączenia się składników (nie doprowadzamy do wrzenia). Odstawiamy do przestygnięcia. 


Krok 2

Jajka (4 sztuki) miksujemy z cukrem (180 g) na wysokich obrotach miksera przez 30 sekund.


Krok 3

Powinna powstać jasna i nieco puszysta masa jajeczna.  


Krok 4

Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę pszenną (180 g), masło orzechowe (1 łyżka),a także nieco przestygniętą masę czekoladową.

Całość mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu powstania jednolitej masy.


Krok 5

Ciasto przekładamy do mniejszej foremki (u mnie prostokątna foremka 24×16 cm). Na wierzchu brownie nakładamy w odstępach po pół łyżeczki masła orzechowego (lekko je rozsmarowujemy za pomocą łyżeczki czy wykałaczki). Opcjonalnie dodajemy także kilka orzechów włoskich czy laskowych.

Piec przez ok 30 minuty w temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.


Brownie z masłem orzechowym

przepis na brownie z masłem orzechowym

brownie czekoladowe

szybkie brownie

brownie czekoladowe

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 165

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta
Aneta
17 dni temu

Wyszło przepyszne. Świetny przepis,polecam

Martyna
Martyna
1 rok temu

Absolutnie świetny przepis – mój ulubiony, którego długo szukałam. Brownie waszystkim zawsze bardzo smakuje. Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

Wanda
Wanda
3 lat temu

Mi też bardzo smakuje 🙂 masło orzechowe i czekolada to połącznie doskonałe 🙂

Karolina
Karolina
3 lat temu

Super, hiper pyszne ciacho. Kalorii nawet nie liczę 😛

Grazyna Fiolek
Grazyna Fiolek
3 lat temu

Obłędne brownie!! Palce lizać 😛 😛 Pozdrawiam i dzięki za super opisany przepis