Opis przepisu
Sernik na zimno z truskawkami to pyszny, letni deser, który jest w naszym domu wręcz uwielbiany! To ciasto bez pieczenia jest bardzo owocowe, leciutkie w smaku, a do tego pięknie się kroi. Uwielbiam wszystkie serniki na zimno czy to na okrągłych biszkoptach, krakersach czy herbatnikach. Tym razem do mojego sernika na zimno z truskawkami zdecydowałam się na ciasteczkowy spód na bazie kakaowych herbatników, roztopionego masła i czekolady mlecznej.
Mój sernik na zimno z truskawkami z pewnością podbije Wasze serce! Jeśli jednak szukacie podobnych przepisów na ciasta z truskawkami, w takim razie koniecznie wypróbujcie:
Przepis na: Sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 180 g herbatników kakaowych
- 50 g czekolady mlecznej
- 60 g masła
Masa stracciatella:
- 500 ml śmietanki kremówka 30%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa lub krystaliczna
- 200 ml wrzątku
- 80 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
- 750 ml wrzątku
- 250 g truskawek
- 250 g mascarpone
- opcjonalnie 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru pudru
Zobacz również:
Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?
Wykonanie:
Zaczynamy od wymieszania 2 galaretek truskawkowych z 750 ml wrzątku, odstawiamy do lodówki na kilka godzin do lekkiego stężenia.
Herbatniki kakaowe ok. 220g wkładamy do blendera i blendujemy aż powstanie konsystencja piasku. Dodajemy roztopione i przestudzone masło wraz z czekoladą (można oba te składniki rozpuścić w małym rondelku, tylko nie doprowadzamy do wrzenia!). Mieszamy najpierw za pomocą łyżki, a następnie przekładamy na spód foremki (u mnie tortownica o średnicy 22 cm). Wkładamy do lodówki na czas oczekiwania na tężejącą galaretkę truskawkową.
Na zimny ciasteczkowy spód nakładamy pokrojone w kostkę truskawki. Gdy galaretka będzie już tężejąca, wtedy wylewamy ją na truskawki i odstawiamy na ok 1,5-2 godzin do lodówki.
Galaretkę krystaliczną lub cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy będzie już tężejąca, wtedy zaczynamy ubijać śmietankę.
Schłodzoną śmietankę kremówkę (500 ml) miksujemy z cukrem pudrem (2 łyżki). Gdy śmietanka będzie już nieco sztywna, wtedy wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy (do momentu połączenia składników). Pod koniec dodajemy drobno pokrojoną w kosteczkę czekoladę i całość mieszamy za pomocą łyżki.
Masę śmietankową wykładamy do foremki (jeżeli jest bardzo rzadka, wtedy najlepiej odstawić ją na chwilkę żeby nieco stężała i dopiero ją wykładamy). Wierzch wyrównujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Opcjonalnie robimy na wierzch krem kokosowy: schłodzone mascarpone (250g) lekko miksujemy z łyżką cukru pudru i dwoma łyżkami wiórków kokosowych. Wykładamy na wierzch ciasta i wbijamy w niego połówki truskawek.
Komentarze
🙂
Ciasto wyszło super – idealne na ciepłe dni. Na górze zamiast kokosu dałam migdały, też dobrze smakuje.
Super wyszło 🙂 cieszę się, że smakuje