Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym

Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym

Obowiązkowy wypiek świąteczny? Oczywiście zawijany makowiec drożdżowy! Jako pierwszy mi się nasunął do głowy, zaś jako drugi podałabym piernika z orzechami.

Mój makowiec udekorowałam cytrynowym lukrem oraz skórką pomarańczową. Wyszedł puchaty, pięknie się kroi. Możecie do niego dodać gotową masę makową z bakaliami z puszki lub przygotujcie domową masę, którą dość szybko można samemu przygotować. Postaram się przygotować jeszcze przed świętami osobny filmik z wykonaniem takiej masy.

Przepis na: Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 85 min

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drozdzy swiezych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml ciepłego mleka

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 50 ml mleka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • podrośnięty rozczyn drożdżowy
  • 1 roztrzepane jajko (przed pieczeniem)

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z ok. 1/2 mniejszej cytryny

Dodatkowo:

  • 800 g masy makowej kupczej lub domowej
  • skórka pomarańczowa do dekoracji po lukrowaniu

Do miseczki dodajemy drożdże, cukier oraz letnie mleko, mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut do podrośnięcia. Drożdże powinny zdecydowanie rosnąć, jeżeli tak się nie stanie to trzeba zrobić nowy rozczyn (mleko mogło być zimne, drożdże stare itp).

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki na ciasto. Mieszamy początkowo łyżką, później zagniatamy i odkładamy na ok. 60 minut do podrośnięcia.

Ciasto powinno podwoić objętość. Jeżeli macie małą keksówkę, wtedy podzielcie ciasto na dwie części i upiecz dwa makowce. Ja mam keksówkę o długości 35 cm i piekłam jednego makowca. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy masę makową, omijamy brzegi, aby później się ładnie skleiło.

Zwijamy jak roladę, przewracamy łączeniem pod spód. Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec w temp 180 stopni przez 30-35 minut. Po ostygnięciu makowca smarujemy go lukrem. Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email