Inne

Żeliwny kociołek na grilla – czemu warto go mieć?

Żeliwny kociołek na grilla to dodatek do naszego urządzenia, który może stać się jednym z ulubionych gadżetów służących do przyrządzania jedzenia. 

Jedzenie z grilla –  nie tylko karkówka

Jeżeli jedzenie z grilla kojarzy nam się wyłącznie z potrawami typu kiełbaski, karkówka oraz szaszłyki, pora odświeżyć nieco wiedzę na temat tego rodzaju przygotowywania potraw. Nowoczesne grille dają nam nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o spektrum dań, które możemy na nich przyrządzić. 

Innowacyjnym rozwiązaniem na rynku grillowym jest system GBS (Gourmet BBQ System) wprowadzony przez firmę Weber. Polega on na tym, że jeden z elementów rusztu jest wymienny i można na jego miejsce zainstalować dowolne akcesoria do grillowania z oferty. Wśród nich są m.in. żeliwna patelnia, gofrownica czy żeliwny kociołek.

Żeliwny kociołek na grilla – do czego służy?

Żeliwny kociołek to tak naprawdę urządzenie wielofunkcyjne. Można w nim piec w bardzo wysokich temperaturach przeróżne dania tzw. jednogarnkowe, od zup, przez gulasze po warzywne curry. To naczynie idealnie sprawdza się właśnie na grillu.

Żeliwny kociołek marki Weber ma pojemność aż 6,8 litra. Oznacza to, że można w nim przygotować jedzenie dla bardzo dużej grupy, więc sprawdzi się idealnie na większych imprezach w plenerze, zjazdach rodzinnych itd. Garnek został zaprojektowany w ten sposób, że podczas pieczenia całość jest opiekana równomiernie. 

Kociołek żeliwny Weber ma specjalną, płaską pokrywę, która może stanowić dodatkowo blachę do pieczenia. Została tak opracowana, by zatrzymywać wilgoć. 

Żeliwny kociołek na grilla – co można w nim przygotować?

Tak naprawdę żeliwny kociołek na grilla daje nam mnóstwo możliwości. Możemy w nim ugotować dowolną zupę. Może to być tradycyjna grochówka, która idealnie sprawdzi się na obozach czy podczas noclegu „na dziko” podczas rejsu żaglówką. 

Wiele osób przepada za tradycyjnym daniem tzw. kociołkiem czy pieczonką, które w różnych wersjach można spotkać w licznych zakątkach Polski. To najczęściej aromatyczny, mięsny gulasz, z dużą ilością warzyw i przypraw. Wśród składników często występują: boczek wędzony lub surowy, kiełbasa, kapusta, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, buraki oraz ziemniaki. Wszystkie elementy powinny być obrane i pokrojone w kostkę, co zajmuje sporo czasu, ale efekt jest tego wart. 

To ten rodzaj potrawy, którą idealnie przyrządza się na wyjazdach na łono natury, np. na wycieczce pod namiot w lesie. Można wtedy rozdzielić krojenie warzyw i mięsa między członków ekipy, by w ten sposób ich zintegrować. Nic tak nie sprzyja zawieraniu przyjaźni, jak wspólne gotowanie. Chyba tylko późniejsze wspólne wyjadanie pysznego gulaszu z jednego kociołka. 

W żeliwnym kociołku na grillu możemy ugotować węgierski bogracz i różnego typu gęste sosy, leczo, również bardziej egzotyczne curry. Ten sam garnek sprawdzi się również do przyrządzenia golonek czy udek z kurczaka. Możemy w nim również zrobić danie wegetariańskie, np. warzywny gulasz, kapustę, przygotować zupę a nawet upiec chleb! Do dzieła!

Jeśli fascynują Cię nowoczesne akcesoria grillowe i chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami, zapisz się do newslettera na stronie weber.com!

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 24

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button