
Spodziewasz się w najbliższym czasie gości lub planujesz podać rodzinie kolorową przekąskę na stół Wielkanocny? Przychodzę Ci z pomocą! 🙂 Przygotowałam trójkolorową roladę z szynką oraz serkiem ziołowym. Składniki na te trzy smaki ciasta były praktycznie takie same, różniły się one bowiem jedynie jednym czy dwoma składnikami zmieniając ich kolor. W taki sposób powstały trzy ciasta: jasne, pomarańczowe oraz zielone.
Wyszła naprawdę smaczna, ładnie się kroi i super prezentuje na stole. Koniecznie wypróbujcie!
Wpis powstał we współpracy z marką Galeo, która ma w swojej ofercie przyprawy do dań najczęściej przygotowywanych w naszych domach i bez glutaminianu monosodowego.
Przepis na: Trójkolorowa rolada z szynką
Łącznie: 60 min + chłodzenie
Składnik:
Ciasto jasne:
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka śmietany 12%
- 2 płaskie łyżki mąki
- 3 łyżeczki musztardy stołowej
- 1 łyżeczka Proszku do Pieczenia Galeo
- 1 łyżeczka Pieprzu Ziołowego Galeo
Ciasto pomarańczowe:
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka śmietany 12%
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżeczka Proszku do Pieczenia Galeo
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka Papryki słodkiej Galeo
Ciasto zielone:
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka śmietany 12%
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżeczka Proszku do Pieczenia Galeo
- 3 łyżki szpinaku (u mnie rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody ok. 400g)
- 1 łyżeczka Bazylii Galeo
Dodatkowo:
- 2 puszyste serki twarogowe ziołowe
- 200 g szynki drobiowej
Sześć białek ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przygotowujemy 3 większe miseczki.
Ciasto jasne: Żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia, pieprz ziołowy, śmietanę oraz musztardę mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto pomarańczowe: Żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia, śmietanę, musztardę, paprykę słodką oraz przecier pomidorowy mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto zielone: Żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia, śmietanę, bazylię oraz szpinak (jeśli używasz mrożonego to koniecznie najpierw go trzeba odmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i zblendować, chyba, że kupiłaś/eś rozdrobniony), całość mieszamy za pomocą łyżki.
Ubite białka dodajemy po równo do trzech mas. Mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki lub łyżki.
Blachę z piekarnika (ja nie piekłam w foremce do pieczenia) wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto paskami, jeden obok drugiego. Gdyby ciasto było bardzo rzadkie, wtedy każdy kolor ciasta dać do osobnego woreczka foliowego, związać,a następnie zrobić mały otwór i wyciskać na blachę paski ciasta jeden kolor obok drugiego.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20-25 minut.
Jeszcze ciepłą roladę przełożyć na ściereczkę (ułatwi to zwijanie rolady) zwinąć razem ze ściereczką w roladę.
Jak ciasto wystygnie posmarować połową serka,wyłożyć szynką i posmarować drugą połową serka.
Ponownie zwijamy np. za pomocą folii do żywności lub ściereczki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Wow jak pięknie wygląda taka kolorowa rolada 😀
Wow jak pięknie wygląda taka kolorowa rolada 😀