Lubicie cukierki M&M`sy oraz kokosowe pralinki Raffaello? A gdybym Wam powiedziała, że połączyłam te smaki w całość? Wczoraj wraz z moją szwagierką przygotowałyśmy spontaniczny tort urodzinowy, który powstał z wymyślanych na bieżąco składników. Dekorację do tortu znalazłam tu. Mam jedynie jedną złą wiadomość- nie mam zdjęć w przekroju ponieważ jak rozumiecie głupio by było komuś wręczyć torcik urodzinowy z odciętym jednym kawałkiem 🙂 Mięciutki biszkopt, krem raffaello oraz mega słodką dekorację przełamałyśmy kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki- było to świetne rozwiązanie ponieważ inaczej byłby on zbyt słodki i mdły 🙂
Przepis na: Tort m&m`sowy
Przygotowanie: 50 min
Pieczenie: 35 min
Łącznie: 85 min
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem raffaello:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 białe czekolady (200 g)
- 100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 1 słoiczek kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki
- 3 opakowania rurek
- 2 paczki m&m`sów
- 1 paczka draży czekoladowych
- 1 paczka draży w białej czekoladzie
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Krem raffaello: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka, dodać kremówkę, podgrzewać do rozpuszczenia czekolady, od czasu do czasu mieszamy, lecz nie gotujemy! Zostawiamy na kilka godzin do mocnego schłodzenia, najlepiej na całą noc (dzięki temu masa będzie sztywna i bez problemu się ubije).