Tarta cytrynowa z bezą to idealny, letni deser. Kruche, maślane ciasto świetnie pasuje do wyrazistego, cytrynowego kremu. Wisienką na torcie jest tu słodka beza, która z kolei genialnie kontrastuje ze słodko-kwaśnym kremem. Całość smakuje genialnie!
Przepis na: Tarta cytrynowa
Składniki:
Ciasto:
- 270 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 70 g cukru pudru
- opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody
Krem cytrynowy:
- 150 ml soku z cytryny (z około 3 średniej wielkości cytryn)
- 150 ml wody
- skórka starta z 2 małych cytryn lub 1 dużej
- 90 g cukru
- 50 g skrobii ziemniaczanej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 1 płaska łyżka skrobii ziemniaczanej
- kilka kropli soku z cytryny
Zobacz również:
Tarta cytrynowa przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (270 g) np. typ 500-550 (lub wymieszaną w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło (150 g), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki), 2 żółtka oraz cukier puder (70 g).
Jeśli będzie całość bardzo sypka to dodajemy 1 lub 2 łyżki zimnej wody.
Krok 2
Zagniatamy dłońmi kruche ciasto (to powinno zająć dość krótko, około 1 lub 2 minut). Wkładamy do lodówki na 20 minut (lub na 5 minut do zamrażalnika).
Krok 3
Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna foremka do tarty z wyjmowanym dnem, (moja o średnicy np. 26 cm). Lekko ją natłuszczamy i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy równomiernie widelcem.
Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut lub do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie pieczemy ciasto przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Ma być ładnie rumiane.
Krok 4
Krem cytrynowy:
Do rondelka wlewamy wodę (150 ml), sok wyciśnięty z trzech średniej wielkości cytryn (około 150 ml), skórkę startą na średnich oczkach (z jednej dużej lub dwóch małych cytryn) oraz cukier (90 g). Jeśli chodzi o skrobię (50 g) to najlepiej ją rozmieszać w małej ilości wody czy soku z cytryny i wlać do reszty składników, aby uniknąć ewentualnych większych grudek.
Ja wsypałam jednak skrobię bezpośrednio do rondelka i porządnie wymieszałam całość trzepaczką. Podgrzewamy na małym ogniu, a następnie zagotowujemy.
Krok 5
Gorącą masę zdejmujemy z palnika. Dodajemy pokrojone w kostkę masło (100 g).
Krok 6
Krok 7
Gdyby krem cytrynowy nie miał konsystencji gęstego budyniu (był nieco rzadki) to można go jeszcze na chwilkę postawić na palnik i podgrzać na malutkim ogniu przez chwilkę, cały czas mieszając. Ewentualnie dodać odrobinę więcej skrobii.
Odstawiamy do lekkiego lub całkowitego ostygnięcia.
Krok 8
Beza:
Z czterech białek, które nam zostały zrobimy klasyczną bezę.
Do suchej, czystej miski wlewamy białka. Wsypujemy małą szczyptę soli i zaczynamy miksowanie. Najpierw na małych obrotach, a następnie je zwiększamy. Gdy piana zacznie zwiększać swoją objętość to zaczynamy dodawać stopniowo cukier, łyżka za łyżką (łącznie 200 g).
Po 10-12 minutach miksowania powinna powstać sztywna piana, a cukier ładnie rozbity.
Dodajemy skrobię (1 płaska łyżka) oraz kilka kropli soku z cytryny. Miksujemy przez kilka sekund na mniejszych obrotach miksera.
Krok 9
Pieczemy najpierw przez 15 minut w 170 stopniach (grzanie góra-dół lub termoobieg), a następnie przez 25 minut w 130 stopniach.
Po tym czasie studzimy tartę w zamkniętym piekarniku. Dopiero po około 10-15 minutach uchyliłam drzwiczki. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia np. na 1 lub 2 godziny. Potem przechowujemy w lodówce.
Tarta cytrynowa z bezą gotowa! Najlepiej ją kroić za pomocą noża z ząbkami (jak do chleba). Smacznego!
Szukasz innych przepisów, takich dość mocno cytrynowych? W takim razie bardzo polecam moje ulubione ciasto cytrynowiec oraz wilgotne ciasto cytrynowe.
Komentarze