Sztuczka Bistro – pyszne miejsce w Sopocie!

5/5 (1 ocen)
Sztuczka Bistro

Jak dawno nie byłam w Trójmieście!!! W Gdyni i Gdańsku byłam już kilka razy, lecz w Sopocie nigdy wcześniej. Wiem, że Trójmiasto ma wiele do zaoferowania pod względem jedzenia, więc wyruszyliśmy we własną drogę w poszukiwaniu restauracji godnych polecenia.

Szukasz może restauracji w Sopocie godnej polecenia? Szczerze polecam Sztuczkę Bistro, która znajduje się zaraz obok Krzywego Domu na znanym wszystkim Monciaku. Restauracja Sztuczka Bistro oferuje proste i naprawdę smaczne jedzenie w dobrej cenie.

Szefem kuchni jest Rafał Wałęsa : “Filozofia jaką kieruje się Rafał to nieprzekombinowane jedzenie, które będzie przede wszystkim smakować. Tworząc opiera się głównie na własnym instynkcie podpartym doskonałym warsztatem i wieloletnim doświadczeniem.”

Ja do restauracji Sztuczka Bistro trafiłam poprzez kilka bardzo pozytywnych opinii moich koleżanek blogerek, które zachwalały między innymi ciekawe menu oraz smak potraw. Lokal się rzuca w oczy z daleka, więc trafiliśmy tam bez problemu.

Sztuczka Bistro

Sztuczka Bistro

Sztuczka BistroWnętrze

Wystrój restauracji jest bardzo ciekawy i przemyślany. Wnętrze jest proste, lecz z zauważalną elegancją i ze smakiem urządzone. Panuje tu szarość przełamana drewnianym akcentem. Bardzo podobała mi się ściana wyłożona dużą ilością win, a także kieliszków.

Sama od siebie dodałabym tam może troszkę zieleni, kwiatów, lecz całość oceniam na plus.

(Zdjęcia wnętrza pobrałam ze strony restauracji.)

Sztuczka Bistro

Sztuczka Bistro

Sztuczka Bistro

Sztuczka Bistro

Menu

Nie ma co mówić – jedzenie jest naprawdę pyszne, godne polecenia! Wszystkie potrawy nam bardzo smakowały. Byliśmy w niej w trójkę i wypróbowaliśmy kilka fajnych dań. Nie jadłam jedynie przystawki – karmelizowanych kurzych wątróbek, ponieważ to kompletnie nie moje smaki, lecz mój narzeczony sobie je chwalił. Połączenie agrestu i kurzych wątróbek podobno stanowiło świetne połączenie. Ja się skusiłam na zupę dnia – krem z białych warzyw z chrzanem, wędzoną papryką oraz boczkiem. Jak dla mnie istna rewelka, ponieważ była świetnie doprawiona, lekko pikantna dzięki chrzanowi i ogólnie smak był bardzo nieprzewidywalny. To lubię najbardziej!

Każdy z nas zamówił inne danie główne. Ja rybkę dnia, narzeczony duet polędwiczki i duszonego w piwie policzka wieprzowego, a brat steka z sezonowanego rostbefu. Próbowałam wszystkie trzy dania i najlepsze były polędwiczki – idealnie doprawione, a puree z marchwi wręcz wyborne.

Jako jedyna zamówiłam sobie deser – torcik czekoladowy, sałatka i sorbet z leśnych owoców. Moi towarzysze stwierdzili, że już nic nie zmieszczą, lecz potem dziwnym trafem mi go ciągle podjadali mimo, że porcja nie była jakaś wielka i jak wyszłam do ubikacji to mi prawie cały deser zjedli 🙁

Poniżej fotki dań:

Przystawka – karmelizowane kurze wątróbki, agrest, emulsja z dymki, pangratatto.

karmelizowane kurze wątróbki, agrest, emulsja z dymki, pangratatto.

Zupa dnia – Krem z białych warzyw z chrzanem, wędzoną papryką oraz boczkiem.

Krem z białych warzyw z chrzanem, wędzoną papryką oraz boczkiem.

Danie główne – stek z sezonowanego rostbefu (220 g) , kiszona czerwona kapusta, aioli, frytki, sos z octem balsamicznym

 stek z sezonowanego rostbefu (220 g) , kiszona czerwona kapusta, aioli, frytki, sos z octem balsamicznym

Sztuczka bistro

Danie główne – duet polędwiczki i duszonego w piwie policzka wieprzowego, puree z marchwi i imbiru, sałatka z kalarepy, wędzona papryka, sos z gorczycą (34 zł)

duet polędwiczki i duszonego w piwie policzka wieprzowego, puree z marchwi i imbiru, sałatka z kalarepy, wędzona papryka, sos z gorczyc

Deser – torcik czekoladowy, sałatka i sorbet z leśnych owoców.

torcik czekoladowy, sałatka i sorbet z leśnych owoców.

 

 

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments