Świąteczna zupa z suszonych owoców na bazie naparu Basilur może być fajną alternatywą dla wigilijnego suszu. Przygotowałam ją z makaronem w kształcie serduszek, jednakże można go pominąć.
Przepis na: Świąteczna zupa z suszonych owoców
Składniki:
- 2 litry wody
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonego mango
- 100 g suszonych gruszek
- 100 g suszonych moreli
- 1 łyżka rodzynek lub żurawiny
- 200 ml mocno zaparzonego suszu z owoców np. Basilur
- cukier do smaku
- 80 g drobnego makaronu (u mnie w kształt serduszka) (można pominąć)
Zobacz również:
Świąteczna zupa z suszonych owoców - przepis krok po kroku
Wykonanie:
W garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, wtedy wsypujemy suszone owoce, zaparzony napar z suszu owocowego. Całość gotujemy na małym ogniu. Osobno gotujemy makaron, a następnie gotowy dodajemy do gotujących się owoców. Pod koniec doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem. Smacznego!
Komentarze