Spaghetti szpinakowe z kurczakiem

4.9/5 (21 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

Spaghetti szpinakowe

Spaghetti szpinakowe to połączenie dowolnego makaronu (do spaghetti, penne, tagliatelle,świderki) z pysznym sosem śmietanowo- szpinakowym i kurczakiem. Ja smak sosu wzbogaciłam o świeże zioła: bazylię, natkę pietruszki oraz łyżkę sera feta( który tak przy okazji uwielbiam) :). Całość świetnie się ze sobą łączy i smakuje świetnie!

Przepis na: Spaghetti szpinakowe z kurczakiem

Składniki:

  • 400 g makaronu do spaghetti lub innego dowolnego
  • 700 g kurczaka
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 500 g rozdrobnionego szpinaku (u mnie mrożony)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i bazylii
  • 1 łyżka sera feta
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • szczypta soli i pieprzu
Wyślij emailem

Spaghetti szpinakowe z kurczakiem - przepis krok po kroku


Krok 1
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta. Pokrojoną drobno cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Kurczaka kroimy na mniejsze części, przyprawiamy, dodajemy do podsmażonej cebulki. Szpinak ( u mnie mrożony) wcześniej lekko rozmrażamy polewając opakowanie wrzątkiem, dodajemy do kurczaka i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez 10-15 minut (czekamy aż woda z niego wyparuje, chociaż w małej części). Dodajemy śmietanę, ser feta, świeże, posiekane zioła, sól i pieprz, mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut.


Spaghetti szpinakowe z kurczakiem

Spaghetti szpinakowe

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 21

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments