Spaghetti szpinakowe to połączenie dowolnego makaronu (do spaghetti, penne, tagliatelle,świderki) z pysznym sosem śmietanowo- szpinakowym i kurczakiem. Ja smak sosu wzbogaciłam o świeże zioła: bazylię, natkę pietruszki oraz łyżkę sera feta( który tak przy okazji uwielbiam) :). Całość świetnie się ze sobą łączy i smakuje świetnie!
Przepis na: Spaghetti szpinakowe z kurczakiem
Składniki:
- 400 g makaronu do spaghetti lub innego dowolnego
- 700 g kurczaka
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 500 g rozdrobnionego szpinaku (u mnie mrożony)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i bazylii
- 1 łyżka sera feta
- 3 łyżki śmietany 18 %
- szczypta soli i pieprzu
Zobacz również:
Spaghetti szpinakowe z kurczakiem - przepis krok po kroku
Krok 1
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta. Pokrojoną drobno cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Kurczaka kroimy na mniejsze części, przyprawiamy, dodajemy do podsmażonej cebulki. Szpinak ( u mnie mrożony) wcześniej lekko rozmrażamy polewając opakowanie wrzątkiem, dodajemy do kurczaka i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez 10-15 minut (czekamy aż woda z niego wyparuje, chociaż w małej części). Dodajemy śmietanę, ser feta, świeże, posiekane zioła, sól i pieprz, mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut.
Komentarze