
Spaghetti w 20 minut? To możliwe! Spaghetti al pomodoro to pomysł na szybki obiad, który składa się tylko z kilku składników. Mimo tego jest bardzo aromatyczne, smaczne i sycące. Ponad 90 % wszystkich moich obiadów ma w swoim składzie mięso, a w tym przypadku naprawdę nie jest ono potrzebne.
To także pomysł na tani obiad dla całej rodziny, który możesz przygotować na szybko, prosto po pracy. Sprawdzi się idealnie w tygodniu gdy musisz zrobić obiad pomiędzy odebraniem dzieci z dodatkowych zajęć, ogarnięciem mieszkania, a wyprowadzeniem psa 🙂
Nie wiem czy wiecie, ale dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu! W Mediolanie w dniach 24-25 października 2018 r. odbywa się Międzynarodowy konkurs kulinarny.
Idea konkursu:
- 18 znakomitych, młodych kucharzy z całego świata rywalizuje o tytuł World Pasta Master
- Do konkursu zakwalifikowali się kucharze ze Szwecji, Norwegii, Francji, Niemiec, Włoch, Grecji, Polski, Austrii, Rumunii, USA, Kanady, Australii, Brazylii, Japonii, Chin, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Turcji.
- Konkurs ma formułę meczową na wzór turnieju tenisowego.
- W pierwszym etapie Masters of Joy kucharze rywalizowali w wylosowanych parach.
- Dzisiaj odbywa się już drugi etap Masters of Wellbeing – nasz reprezentant Paweł Gałecki przeszedł do finałowej piątki! 🙂
- Dzisiaj odbywa się także finał Masters of Mastery, do którego przejdzie dwóch najlepszych kucharzy.
- Wśród jurorów znajdą się szefowie najlepszych na świecie restauracji odznaczonych gwiazdkami Michelin.
Nas reprezentuje Paweł Gałecki z restauracji Piano w Lublinie, który wczoraj zakwalifikował się do następnego etapu!
Trzymajcie kciuki za Pawła!! 🙂
Przepis na: Spaghetti al pomodoro
Łącznie: 20 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 150 g makaronu Capellini Barilla
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g Parmezanu
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Makaron do spaghetti Barilla gotujemy według wskazówek producenta.
Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na patelni wraz z małą ilością oleju przez 2-3 minutki. Dodajemy po chwili pomidory z puszki, posiekaną świeżą bazylię, cukier, sól, pieprz, całość mieszamy.
Do sosu dodajemy odcedzony makaron, a także posypujemy startym Parmezanem (odrobinę zostawić do dekoracji wierzchu dania).
Wykładamy na talerze i posypujemy pozostałym startym serem. Smacznego!