Spaghetti w 20 minut? To możliwe! Spaghetti al pomodoro to pomysł na szybki obiad, który składa się tylko z kilku składników. Mimo tego jest bardzo aromatyczne, smaczne i sycące. Ponad 90 % wszystkich moich obiadów ma w swoim składzie mięso, a w tym przypadku naprawdę nie jest ono potrzebne.
To także pomysł na tani obiad dla całej rodziny, który możesz przygotować na szybko, prosto po pracy. Sprawdzi się idealnie w tygodniu gdy musisz zrobić obiad pomiędzy odebraniem dzieci z dodatkowych zajęć, ogarnięciem mieszkania, a wyprowadzeniem psa 🙂
Przepis na: Spaghetti al pomodoro
Składniki:
- 150 g makaronu Capellini Barilla
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g Parmezanu
- szczypta soli i pieprzu
Zobacz również:
Spaghetti al pomodoro - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Makaron do spaghetti Barilla gotujemy według wskazówek producenta.
Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na patelni wraz z małą ilością oleju przez 2-3 minutki. Dodajemy po chwili pomidory z puszki, posiekaną świeżą bazylię, cukier, sól, pieprz, całość mieszamy.
Do sosu dodajemy odcedzony makaron, a także posypujemy startym Parmezanem (odrobinę zostawić do dekoracji wierzchu dania).
Wykładamy na talerze i posypujemy pozostałym startym serem. Smacznego!
Komentarze