Sernik z żurawiną

4.5/5 (2 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + pieczenie

Opis przepisu

Jak ja uwielbiam serniki. Mogłabym je jeść na okrągło i jeszcze nigdy mi się nie znudziły i przejadły. Po ostatnich ciasteczkach owsianych z żurawiną tu, zostało mi dość sporo suszonej żurawiny więc postanowiłam wykorzystać ją do dzisiejszego serniczka. Jak dla mnie jest to jeden z lepszych przepisów na tradycyjny, klasyczny sernik. Wychodzi puszysty, delikatny, a co najważniejsze nie opada zaraz po upieczeniu. Czekam na relacje w komentarzach jak Wam smakował! 🙂

Przepis na: Sernik z żurawiną

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • ½ kostki margaryny
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1 białko
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 32 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 10 dag suszonej żurawiny
Wyślij emailem

Sernik z żurawiną - przepis krok po kroku


Krok 1

Sernik z żurawiną

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto. Zagniatamy kruche ciasto, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.


Krok 2

sernikzzurawina

Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę, nakłuwamy widelcem. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.


Krok 3

sernikzzurawina

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Masło ubijamy na wysokich obrotach miksera, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy cukry, ubijamy. 


Krok 4

sernikzzurawina

Stopniowo dodajemy ser, również ubijamy lecz już na mniejszych obrotach miksera.


Krok 5

sernikzzurawina

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej, mieszamy za pomocą łyżki aż uzyskamy jednolitą konsystencję. 


Krok 6

sernikzzurawina

Masę serową przekładamy na podpieczony spód. Piec przez około 50 minut w temp. 180 stopni. Moja wskazówka: Po tych 50 minutach nie wyciągamy od razu sernik z piekarnika lecz zostawiamy go tam najlepiej do ostygnięcia. Dzięki temu unikniemy znaczącej różnicy temperatury, która powoduje często, że sernik podczas pieczenia rośnie wysoki, a potem gwałtownie po wyjęciu opada.


sernikzzurawina

sernikzzurawina

sernikzzurawina

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments