Sernik z krówką i orzeszkami – jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam w swoim życiu (skromnie mówiąc)! Jest delikatny, puszysty mimo tego, że nie ubijam osobno piany z białek, aby go przesadnie nie napowietrzać. Po upieczeniu studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą krówkową (ja użyłam gotowej z puszki) oraz udekorowałam go orzeszkami ziemnymi.
Sernik krówkowy
Mój przepis na sernik sprawdzi się świetnie jako wypiek na każdą okazję jak np. urodziny, imieniny czy Święta. Przygotowuję go bardzo często i muszę przyznać, ze wychodzi za każdym razem genialnie.
Przepis na: Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!
Składniki:
Ciasto:
- 180 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 60 g rozpuszczonego masła
- 1 budyń waniliowy
- 6 jajek
- 2 białka
Dodatkowo:
- 1/2 puszki masy krówkowej
- garść posiekanych orzeszków ziemnych
Jak zrobić sernik z krówką i orzeszkami?
Wykonanie:
Do miski dodajemy mąkę, zimne masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Ze wszystkich składników formujemy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut lub zamrażalnika na 10 minut.
Następnie ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o średnicy 24 cm) i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temp. 180 stopni.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Stopniowo dodajemy po jednym jajku (miksując po około 20 sekund po dodaniu każdego jajka). Dodajemy także 2 białka, które zostały z kruchego ciasta, a także wsypujemy sypki budyń.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 80-85 minut w temp. 160 stopni. Około 10 minut przed końcem pieczenia obniżamy temperaturę pieczenia do 120 stopni. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.