CiastaCiasta kruchePrzepisy na Boże NarodzenieSernikiSłodkości

Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!

Sernik z krówką i orzeszkami – jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam w swoim życiu (skromnie mówiąc)! Jest delikatny, puszysty mimo tego, że nie ubijam osobno piany z białek, aby go przesadnie nie napowietrzać. Po upieczeniu studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą krówkową (ja użyłam gotowej z puszki) oraz udekorowałam go orzeszkami ziemnymi.

Sernik krówkowy

Mój przepis na sernik sprawdzi się świetnie jako wypiek na każdą okazję jak np. urodziny, imieniny czy Święta. Przygotowuję go bardzo często i muszę przyznać, ze wychodzi za każdym razem genialnie.

Przepis na: Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 jajek
  • 2 białka

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych

Jak zrobić sernik z krówką i orzeszkami?

Wykonanie:

Do miski dodajemy mąkę, zimne masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Ze wszystkich składników formujemy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut lub zamrażalnika na 10 minut.

Następnie ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o średnicy 24 cm) i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temp. 180 stopni.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Stopniowo dodajemy po jednym jajku (miksując po około 20 sekund po dodaniu każdego jajka). Dodajemy także 2 białka, które zostały z kruchego ciasta, a także wsypujemy sypki budyń.

Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 80-85 minut w temp. 160 stopni. Około 10 minut przed końcem pieczenia obniżamy temperaturę pieczenia do 120 stopni. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Sernik z masą krówkową

Sernik z masą krówkową

Sernik z krówką i orzeszkami

Sernik z krówką i orzeszkami

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 76

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
19 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Guest
4 lat temu

Uwielbiam serniki! Twój wygląda przepysznie :))

Monika Kołodziej
3 lat temu

Czy białka podane w składzie należy ubić i dodać do sera ? Niestety nie ma informacji co z nimi zrobić

3 lat temu
Odpowiedź do  Monika Kołodziej

Te 2 białka, które zostały z ciasta kruchego miksujemy wraz z 6 jajkami, nie ma potrzeby ich ubijania. Jakby było inaczej to bym o tym napisała w przepisie 🙂 Życzę udanych wypiekow.

ghost
3 lat temu

ten sernik nie opada po upieczeniu?
zawsze mam z tym problem.. pęka i opada a ten wygląda na równy

3 lat temu
Odpowiedź do  ghost

Sernik zawsze nam delikatnie opadnie, ale jest kilka zasad, których się trzeba trzymać, aby nie opadł za bardzo i nie pękał 🙂

1. Wszystkie produkty muszą być w temp. pokojowej.
2. Użyć dobrego sera – ja polecam osobiście wieluń lub piątnica.
3. Jeżeli jest możliwość to nie piec w termoobiegu, ponieważ to wysusza sernik co powoduje, że pęka podczas pieczenia. Najlepiej piec góra-dół.
4. Piec w kąpieli wodnej – jeżeli nasz sernik pieczemy na blaszce na środkowej półce w piekarniku, to na najniższej półce wsadzamy blaszkę i zalewamy wodą. Jeżeli nie mamy drugiej blaszki to możemy wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Woda podczas pieczenia zacznie parować, co nawilży sernik i zmniejszy ryzyko pęknięcia.
5. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, jednak zostawiamy jeszcze na kilkanaście / kilkadziesiąt minut, żeby temperatura powoli opadła. Jeżeli sernik jest już bardzo upieczony to ewentualnie możemy delikatnie otworzyć klapę od piekarnika. Jeżeli wyjmiemy od razu to sernik narażony zostanie na gwałtowną zmianę temperatury i może nam opaść.
6. Jeżeli wszystkie wyżej wymienione wskazówki zostały spełnione i mimo to po kilku próbach sernik nam dalej pęka lub opada, to niestety przyczyną może być piekarnik, który może wymagać już wymiany.

Mam nadzieję, że pomogłam! 🙂

ghost
3 lat temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

orzeszki są solone?

3 lat temu
Odpowiedź do  ghost

U mnie nie były, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć solonych 🙂 Tutaj już wedle uznania.

ghost
3 lat temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

spróbuję kąpieli wodnej i funkcji Góra-dół..
moje serniki mimo że są smaczne to niestety po upieczeniu opadają nawet 1/3 wysokości

3 lat temu
Odpowiedź do  ghost

Polecam spróbować, powinno pomóc 🙂

Barbara Wrona
2 lat temu

Sernik jest rewelacyjny. Zawsze robi furorę zarówno w domu jak i w pracy. Polecam !comment image

2 lat temu
Odpowiedź do  Barbara Wrona

No to super 🙂 Bardzo mi miło <3 dzięki wielkie za zdjęcie!!!!!

Lilia
3 lat temu

Wczoraj upiekłam 🙂 Co prawda masę krówkową musiałam sama zrobić, bo w Żabce nie mieli 😀 Sernik jest rewelacyjny!!!! Dodaje do ulubionych 🙂

Marzena
3 lat temu

Czy budynie wsypujemy poprostu proszek do masy ? i jajka też od razu całe ?

Anulkahw
3 lat temu

Chyba można lekko posolić tę krówkę ? 😛

3 lat temu

Tak budyń wsypujemy do masy, a jajka dajemy całe od razu 🙂

3 lat temu

Można wedle uznania 🙂

3 lat temu

Sama najbliżej mieszkania mam Żabkę, więc też się nie raz się od niej odbiłam 🙂 Cieszę się, że jednak udało się zrobić krówkę i ciacho smakowało! 🙂

Anetta
4 lat temu

Ciacho super pyszny !!!
Własnie robie go drugi raz tylko tym razem dałam budyn o smaku krowki wkoncu to sernik krowka 😀 ciekawe czy bedzie tak smaczny jak z budyniem waniliowym 🙂 ?

4 lat temu

Wygląda wspaniale, aż ślinka cieknie:)

Back to top button