Ciasta kruchePrzepisy na Boże NarodzenieSernikiSłodkości

Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!

Sernik z krówką i orzeszkami – jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam w swoim życiu (skromnie mówiąc)! Jest delikatny, puszysty mimo tego, że nie ubijam osobno piany z białek, aby go przesadnie nie napowietrzać. Po upieczeniu studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą krówkową (ja użyłam gotowej z puszki) oraz udekorowałam go orzeszkami ziemnymi.

Sernik krówkowy

Mój przepis na sernik sprawdzi się świetnie jako wypiek na każdą okazję jak np. urodziny, imieniny czy Święta. Przygotowuję go bardzo często i muszę przyznać, ze wychodzi za każdym razem genialnie.

Przepis na: Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 jajek
  • 2 białka

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych

Jak zrobić sernik z krówką i orzeszkami?

Wykonanie:

Do miski dodajemy mąkę, zimne masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Ze wszystkich składników formujemy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut lub zamrażalnika na 10 minut.

Następnie ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o średnicy 24 cm) i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temp. 180 stopni.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Stopniowo dodajemy po jednym jajku (miksując po około 20 sekund po dodaniu każdego jajka). Dodajemy także 2 białka, które zostały z kruchego ciasta, a także wsypujemy sypki budyń.

Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 80-85 minut w temp. 160 stopni. Około 10 minut przed końcem pieczenia obniżamy temperaturę pieczenia do 120 stopni. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Sernik z masą krówkową

Sernik z masą krówkową

Sernik z krówką i orzeszkami

Sernik z krówką i orzeszkami

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button