Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!

4.8/5 (192 ocen)
Sernik z krówką i orzeszkami

Sernik z krówką i orzeszkami – jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam w swoim życiu (skromnie mówiąc)! Jest delikatny, puszysty mimo tego, że nie ubijam osobno piany z białek, aby go przesadnie nie napowietrzać. Po upieczeniu studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą krówkową (ja użyłam gotowej z puszki) oraz udekorowałam go orzeszkami ziemnymi.

Sernik krówkowy

Mój przepis na sernik sprawdzi się świetnie jako wypiek na każdą okazję jak np. urodziny, imieniny czy Święta. Przygotowuję go bardzo często i muszę przyznać, ze wychodzi za każdym razem genialnie.

Przepis na: Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 jajek
  • 2 białka

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych
Wyślij emailem

Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać! - przepis krok po kroku

Wykonanie:

Do miski dodajemy mąkę, zimne masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Ze wszystkich składników formujemy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut lub zamrażalnika na 10 minut.

Następnie ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o średnicy 24 cm) i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temp. 180 stopni.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Stopniowo dodajemy po jednym jajku (miksując po około 20 sekund po dodaniu każdego jajka). Dodajemy także 2 białka, które zostały z kruchego ciasta, a także wsypujemy sypki budyń.

Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 80-85 minut w temp. 160 stopni. Około 10 minut przed końcem pieczenia obniżamy temperaturę pieczenia do 120 stopni. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Sernik z masą krówkową

Sernik z masą krówkową

Sernik z krówką i orzeszkami

Sernik z krówką i orzeszkami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 192

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
29 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota
Dorota
2 lat temu

Pyszności 😋

IMG_20230304_103933.jpg
NATALIA
NATALIA
2 lat temu

Czy można zamiast masy krokowej po upieczeniu sernika dać owoce i galeretke i wstawić na noc do lodówki?

Robiłam już sernik z kroweka wyszedł wyśmienity ale mąż wolałby z owocami z galeretka ale żeby sernik został z spodem 🤣 ps. Dodam zdjęcie ostatnio zrobionego

received_1001667030790448.jpeg
Edyta
Edyta
2 lat temu

Super przepis, sernik prosty jak stół

20221226_193744.jpg
Edyta
Edyta
2 lat temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Idealnie, przepysznie, polecam wszystkim

Ewelina
Ewelina
2 lat temu

A na formę 20 cm z jakich proporcji zrobić?

Barbara Wrona
Barbara Wrona
4 lat temu

Sernik jest rewelacyjny. Zawsze robi furorę zarówno w domu jak i w pracy. Polecam !comment image

Monika Kołodziej
Monika Kołodziej
6 lat temu

Czy białka podane w składzie należy ubić i dodać do sera ? Niestety nie ma informacji co z nimi zrobić

ghost
ghost
6 lat temu

ten sernik nie opada po upieczeniu?
zawsze mam z tym problem.. pęka i opada a ten wygląda na równy

Anulkahw
Anulkahw
6 lat temu

Chyba można lekko posolić tę krówkę ? 😛

Marzena
Marzena
6 lat temu

Czy budynie wsypujemy poprostu proszek do masy ? i jajka też od razu całe ?

Lilia
Lilia
6 lat temu

Wczoraj upiekłam 🙂 Co prawda masę krówkową musiałam sama zrobić, bo w Żabce nie mieli 😀 Sernik jest rewelacyjny!!!! Dodaje do ulubionych 🙂

Anetta
Anetta
6 lat temu

Ciacho super pyszny !!!
Własnie robie go drugi raz tylko tym razem dałam budyn o smaku krowki wkoncu to sernik krowka 😀 ciekawe czy bedzie tak smaczny jak z budyniem waniliowym 🙂 ?

karodos.pl
karodos.pl
7 lat temu

Wygląda wspaniale, aż ślinka cieknie:)

Guest
Guest
7 lat temu

Uwielbiam serniki! Twój wygląda przepysznie :))