Ten sernik straciatella jest świetną propozycją dla wielbicieli serników na zimno. Jest mocno czekoladowy, kremowy i niesamowicie prosty do wykonania 🙂 A znika z talerzy w oka mgnieniu! Serio 🙂
Spód przygotowałam z herbatników oraz nutelli. Masa serowa została wykonana na bazie twarożku kanapkowo-sernikowego “Mój ulubiony” oraz galaretki cytrynowej, śmietanki kremówki oraz drobno pokrojonej czekolady mlecznej. Zaś jego wierzch udekorowałam okrągłymi biszkoptami. Całość stanowi świetne połączenie i na pewno go będę teraz robić częściej. Szczególnie w upały kiedy żal włączać piekarnik żeby nie robić w kuchni domowej sauny 🙂
Przepis na: Sernik straciatella na nutellowym spodzie
Składniki:
Spód:
- 250 g zmielonych w blenderze herbatników
- 200 g nutelli lub kremu czekoladowego
Masa serowa:
- 1 kg twarożka “Mój ulubiony” kanapkowo-sernikowy
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 śmietan-fix
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowa
- 200 ml wrzątku
- 80 g pokrojonej drobno czekolady mlecznej lub gorzkiej
Dodatkowo:
- kilka biszkoptów okrągłych
- kilka ciastek Oreo
- 1 starta kostka czekolady mlecznej
Zobacz również:
Sernik straciatella na nutellowym spodzie - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Smacznego!!
Komentarze
Jaki wymiar formy?