Ten sernik straciatella jest świetną propozycją dla wielbicieli serników na zimno. Jest mocno czekoladowy, kremowy i niesamowicie prosty do wykonania 🙂 A znika z talerzy w oka mgnieniu! Serio 🙂
Spód przygotowałam z herbatników oraz nutelli. Masa serowa została wykonana na bazie twarożku kanapkowo-sernikowego “Mój ulubiony” oraz galaretki cytrynowej, śmietanki kremówki oraz drobno pokrojonej czekolady mlecznej. Zaś jego wierzch udekorowałam okrągłymi biszkoptami. Całość stanowi świetne połączenie i na pewno go będę teraz robić częściej. Szczególnie w upały kiedy żal włączać piekarnik żeby nie robić w kuchni domowej sauny 🙂
Spód: Masa serowa: Dodatkowo: Herbatniki wkładamy do kielichowego blendera, chwilkę blendujemy. Mieszamy z nutellą, aby wyszła klejąca się, gęsta masa. Przekładamy do foremki, mocno doklepujemy, aby masa była zwarta. Wkładamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem, dodajemy twarożek, lekko miksujemy. Tężejącą galaretkę dodajemy do masy serowej, lekko ubijamy mikserem. Czekoladę kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do masy. Całość przekładamy na schłodzony spód. Wierzch dekorujemy biszkoptami, ciastkami oreo i posypujemy lekko kakao lub startą czekoladą. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!!
Przepis na: Sernik straciatella na nutellowym spodzie
Składniki:
Jaki wymiar formy?