Wiem, że na pierwszy rzut oka powiedzielibyście, że jest to sernik na zimno, lecz od razu Wam odpowiem, że zdecydowanie nie! Jest to pieczony sernik mocno cytrynowy na kruchym spodzie z musem brzoskwiniowym. Owszem, jest to pracochłonny wypiek lecz wart swoich starań. Całość bardzo fajnie się razem komponuje, jest lekki i rześki w smaku. Masy serowej zbytnio nie napuszałam (białek nie ubijałam osobno tylko dodawałam całe jajka), z kolei do musu brzoskwiniowego dodałam cytrynowe galaretki przez co całość miała piękny cytrynowy zapach. Plus syrop cytrynowy w masie serowej i musie… Rewelka! 🙂 Gorąco polecam ten przepis!
Przepis na: Sernik pieczony cytrynowy z musem brzoskwiniowym
Składniki:
Kruchy spód:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jajek
- 200 g cukru pudru
- łyżeczka posiekanej skórki z cytryny
- 80 ml syropu cytrynowego z cytrynek z miodem Eterno
- 1 budyń śmietankowy
Mus brzoskwiniowy:
- 2 galaretki cytrynowe
- pozostały syrop cytrynowy z cytrynek z miodem Eterno
- 1 puszka brzoskwiń (brzoskwinie i sok)
- 1 łyżka żelatyny
Zobacz również:
Sernik pieczony cytrynowy z musem brzoskwiniowym - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Komentarze