Wiem, że na pierwszy rzut oka powiedzielibyście, że jest to sernik na zimno, lecz od razu Wam odpowiem, że zdecydowanie nie! Jest to pieczony sernik mocno cytrynowy na kruchym spodzie z musem brzoskwiniowym. Owszem, jest to pracochłonny wypiek lecz wart swoich starań. Całość bardzo fajnie się razem komponuje, jest lekki i rześki w smaku. Masy serowej zbytnio nie napuszałam (białek nie ubijałam osobno tylko dodawałam całe jajka), z kolei do musu brzoskwiniowego dodałam cytrynowe galaretki przez co całość miała piękny cytrynowy zapach. Plus syrop cytrynowy w masie serowej i musie… Rewelka! 🙂 Gorąco polecam ten przepis!
Przepis na: Sernik pieczony cytrynowy z musem brzoskwiniowym
Liczba porcji: 12
Składniki:
Kruchy spód:
- 150 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jajek
- 200 g cukru pudru
- łyżeczka posiekanej skórki z cytryny
- 80 ml syropu cytrynowego z cytrynek z miodem Eterno
- 1 budyń śmietankowy
Mus brzoskwiniowy:
- 2 galaretki cytrynowe
- pozostały syrop cytrynowy z cytrynek z miodem Eterno
- 1 puszka brzoskwiń (brzoskwinie i sok)
- 1 łyżka żelatyny
Zimne masło zagniatamy na stolnicy wraz z żółtkiem, mąką oraz cukrem. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie przekładamy ciasto do tortownicy, nakłuwamy widelcem, piec przez 15 minut w temp. 190 stopni.
Ser przekładamy do miski, miksujemy dodając stopniowo po jednym jajku. Następnie dodajemy cukier puder, startą na drobnych oczkach skórkę z cytryny, syrop cytrynowy, budyń (proszek), całość miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na 50 minut.
Galaretki, syrop cytrynowy oraz żelatynę rozpuścić w 0,5 l gorącym przegotowanym soku (jeśli soku nie będzie 0,5 l uzupełnić wodą i odłożyć do lekkiego stężenia.) Odsączone brzoskwinie zmiksować blenderem na mus. Do tężejących już galaretek wlać mus, wymieszać, wylać na zastygły sernik (dopiero jak masa będzie już dość gęsta i mocno tężejąca), odłożyć do lodówki do stężenia. Ja dodatkowo udekorowałam sernik ubitą bitą śmietaną i cytrynką.