Sernik Matcha

0/5 (0 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

40 min + pieczenie

Sernik Matcha

Opis przepisu

Już dawno się przymierzałam do zrobienia sernika Matcha ponieważ słyszałam z opowieści, że smakuje naprawdę świetnie i dość oryginalnie jednak nigdy wcześniej nie posiadałam tej słynnej zielonej herbaty.Dzięki uprzejmości firmy Kuchnie Świata, otrzymałam w prezencie do przetestowania między innymi właśnie ją. Sernik wyszedł w smaku fenomenalnie!

Masę serową podzieliłam na dwie równe części gdzie jedna była tradycyjna waniliowa, a druga z dodatkiem herbaty oraz skórki z cytryny. Przygotowałam go na specjalną okazję- dzień mamy! W końcu na ten specjalny dzień nie wypada przygotować coś zwykłego, przejedzonego. Musi być ekstra bo to przecież najlepszy prezent prosto od serca <3

Matcha to najwyższej jakości zielona herbata, której liście zrywane są zawsze w pierwszym zbiorze. Bardzo drobno zmielona do przyrządzania wykwintnych napojów, deserów, sosów i słodyczy np. lodów, shakeów, ciasta biszkoptowego.

Przepis na: Sernik Matcha

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 125 g zimnego masła
  • 250 g mąki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 2 białka
  • 2 łyżki masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka herbaty Matcha
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • kilka truskawek
Wyślij emailem

Sernik Matcha - przepis krok po kroku


Krok 1

Sernik Matcha

Wszystkie składniki na kruchy spód mieszamy, wyrabiamy do całkowitego ich połączenia. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto umieszczamy w okrągłej foremce, nakłuwamy widelcem. Piec 15 minut.


Krok 2

Sernik Matcha

Żółtka ucieramy z masłem oraz cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po łyżce sera, następnie proszek budyniu. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.


Krok 3

Sernik Matcha

Masę serową dzielimy na dwie równe części- przelać do drugiego garnka, do jednej dodać herbatę oraz startą skórkę z cytryny, miksujemy. Ubite białka dodajemy do obu mas serowych, mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 4

Sernik Matcha

Na podpieczony spód nakładamy masę zieloną, równamy łyżką, podpiekamy około 20 minut aż masa się lekko zetnie.


Krok 5

Sernik Matcha

Następnie wyciągamy z piekarnika, nakładamy drugą część masy, wbijamy kilka truskawek na wierzch, pieczemy dalej około 45-50 minut w temp. 180 stopni (w ostatnie 20 minut obniżamy temperaturę do 160 stopni). Po upieczeniu studzimy go w piekarniku. Smacznego!


Sernik Matcha

Sernik Matcha

Sernik Matcha

Sernik Matcha

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments