Opis przepisu
Już dawno się przymierzałam do zrobienia sernika Matcha ponieważ słyszałam z opowieści, że smakuje naprawdę świetnie i dość oryginalnie jednak nigdy wcześniej nie posiadałam tej słynnej zielonej herbaty.Dzięki uprzejmości firmy Kuchnie Świata, otrzymałam w prezencie do przetestowania między innymi właśnie ją. Sernik wyszedł w smaku fenomenalnie!
Masę serową podzieliłam na dwie równe części gdzie jedna była tradycyjna waniliowa, a druga z dodatkiem herbaty oraz skórki z cytryny. Przygotowałam go na specjalną okazję- dzień mamy! W końcu na ten specjalny dzień nie wypada przygotować coś zwykłego, przejedzonego. Musi być ekstra bo to przecież najlepszy prezent prosto od serca <3
Matcha to najwyższej jakości zielona herbata, której liście zrywane są zawsze w pierwszym zbiorze. Bardzo drobno zmielona do przyrządzania wykwintnych napojów, deserów, sosów i słodyczy np. lodów, shakeów, ciasta biszkoptowego.
Przepis na: Sernik Matcha
Składniki:
Kruche ciasto:
- 125 g zimnego masła
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 6 jajek (osobno żółtka i białka)
- 2 białka
- 2 łyżki masła
- 200 g cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka herbaty Matcha
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- kilka truskawek
Zobacz również:
Sernik Matcha - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Komentarze