Sernik najdelikatniejszy wśród serników- można powiedzieć, że w smaku przypomina ptasie mleczko! Bez żadnego kruchego spodu, bajerów… Pyszny serniczek z polewą z białej czekolady i świeżymi truskawkami <3 Rozpływa się w ustach- koniecznie wypróbujcie!
Przepis na: Sernik a`la Ptasie mleczko
Przygotowanie: 40 min
Pieczenie: 70 min
Łącznie: 110 min
Składniki:
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 6 jajek (osobno żółtka i białka)
- 60 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 32 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- polewa z białej czekolady: tabliczka z białej czekolady, 1 łyżka masła
- kilka truskawek do dekoracji
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrami, masłem, mąką oraz przyprawą do sernika.
Do masy jajecznej dodajemy po jednej łyżce sera, za każdym razem dokładnie miksujemy.
Do masy serowej dodajemy ubite białka, śmietankę kremówkę, mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
Gotową masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec przez 65-70 minut w temp. 180 stopni. Mniej więcej 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temp. do 120 stopni. Przez cały czas pieczenia w żadnym wypadku nie otwierać piekarnik bo sernik szybko opadnie!!! Z kolei aby uniknąć dodatkowego opadnięcia sernika to polecam pod sernikiem umieścić foremkę z wodą aby była ciągle wilgoć podczas pieczenia. Po upieczeniu studzimy sernik w piekarniku przynajmniej przez godzinę. Po kilku godzinach chłodzenia w lodówce przygotowujemy polewę z białej czekolady(białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej z łyżką masła) , dekorujemy świeżymi truskawkami.