SernikiSłodkości

Sernik czekoladowy – obłędny!

Przed Wami przepis, dzięki któremu osłodzę Wam dzisiejszy, a także jutrzejszy dzień! Dłużej niestety nie poleży, bo jest tak smaczny, że znika w oka mgnieniu… 🙂 Chodzi o obłędny sernik czekoladowy!

Mój mąż sobie ostatnio zażyczył sernika, a ja się od razu zgodziłam, bo bardzo lubię je piec. Tylko nie sprecyzował jaki to ma być sernik… Żeby był naprawdę „słodki” to mój sernik czekoladowy składa się ze spodu z ciasteczek oreo, czekoladowej masy serowej z nutella, kremu czekoladowego i dekoracji z kulek ferrero rocher. Wskaźnik kaloryczności się obraca i schodzi podobno na ujemne kalorie. Ten przepis na czekoladowy sernik spodoba się z pewnością totalnym łasuchom, którzy oddali by sobie odciąć kawałek ręki dla kawałka takiego słodkiego ciasta.

Przed przygotowaniem tego sernika przeczytaj dokładnie opis, ponieważ jest w nim kilka etapów, które trzeba stopniowo odhaczać i chłodzić. Sernik jest pracochłonny, jednak nie jest tak trudny na jakiego wygląda! Uwierzcie mi na słowo 🙂

Przepis na: Sernik czekoladowy – obłędny!

 Przygotowanie: 20 min  Pieczenie: 80 min  Łącznie: 100 min

 Liczba porcji: 12-16

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 150 g ciasteczek Oreo
  • 50 g masła, roztopionego

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub podwójnie zmielonego
  • 60 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 1 łyżka sypkiego budyniu śmietankowego
  • 3 płaskie łyżki kremu czekoladowego Nutelli lub 150 g rozpuszczonej mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kakao

Krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie 1 śmietan-fix

Dodatkowo:


Jak zrobić sernik obłędnie czekoladowy?

Wykonanie: 

Krem czekoladowy:

Żeby zrobić krem czekoladowy, który jest idealny np. do tynkowania tortów pracę należy podzielić na da etapy. Kilka godzin wcześniej przygotowujemy czekoladowy ganache. Śmietankę kremówkę zagotowujemy. Gdy do tego dojdzie natychmiast ściągamy z ognia i wrzucamy drobno pokrojone czekolady mleczne i gorzkie. Całość dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita polewa. Odkładamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Przez ten czas ganache bardzo zgęstnieje. Gdy będzie bardzo zimny, wtedy zaczynamy go miksować (tak jak byście ubijali śmietankę 36% na bitą śmietanę). Może to chwilkę potrwać, ale powinien wyjść sztywny krem, który ma świetną konsystencję i nie ścieka ze świderków od miksera tylko trzyma się na nich jak np. ubite białka do bezy. Pod sam koniec ubijania można wsypać śmietan-fix dla lepszego usztywnienia kremu, ale jeżeli ganache będzie naprawdę dobrze schłodzony to krem sam będzie utrzymywać sztywną konsystencję.

Ciasteczkowy spód:

Ciasteczka oreo i roztopione masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o takiej konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać za pomocą suchej łyżki, równomiernie wklepując w dno formy. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Masa serowa:

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej!

W misce zmiksuj cukier, miękkie masło, a także twaróg – przez 1-2 minuty (jedynie do momentu połączenia się składników). Następnie dodaj jajka i ponownie zmiksuj przez 2 minuty. Wsyp sypki budyń, kakao a także krem czekoladowy lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (powinna być przestudzona). Całość miksuj przez 1 minutę, a masa będzie jednolita (powinna wyjść dosyć gęsta).

Na zimny ciasteczkowy spód nakładamy masę serową. Wierzch wyrównujemy. Pieczemy przez 80-90 minut w temp. 165 stopni. Jednak 10 minut przed końcem obniżamy temp do 120 stopni. Po upieczeniu studzimy sernik najpierw w piekarniku (tak przez 20-30 minut), a później studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Opcjonalnie w międzyczasie robimy polewę czekoladową np. z mojego sprawdzonego przepisu (klik). Do zrobienia takiej kratkownicy z polewy jak na zdjęciach, wystarczy przygotować pół porcji z tego przepisu na polewę czekoladową.

Sernik odkładamy na kilka godzin do całkowitego przestygnięcia. Gdy będzie już zimny, wtedy do rękawa cukierniczego nakładamy najpierw połowę kremu czekoladowego i smarujemy go równomiernie na wierzchu sernika.

Następnie do rękawa nakładamy przestygniętą polewę czekoladową. Dekorujemy nią wierzch sernika (ja zrobiłam krateczkę). Wkładamy na 15 minut do lodówki.

Dopiero na sam koniec, do rękawa cukierniczego nakładamy pozostały krem czekoladowy i ozdabiamy nim górna obwódkę sernika z ozdobną tylką np. w kształcie gwiazki. W środek każdej z nich lekko wetknąć kulkę ferrero rocher. Przechowywać sernik w lodówce.

[/three_fourth_last]

sernik czekoladowy

sernik czekoladowy

najlepszy sernik czekoladowy

sernik z czekoladą

sernik z czekoladą

czekoladowy sernik

 

Print Friendly, PDF & Email
Close