Sernik z białą czekoladą i pomarańczą

4/5 (1 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + pieczenie

Sernik z białą czekoladą

Opis przepisu

Sernik z białą czekoladą i startą skórką z pomarańczy jest to pyszny wypiek na kruchym cieście. Uwielbiam takie ciacha do popołudniowej kawusi. Pięknie się kroi na talerzyki i jest bardzo aromatyczny. Przyznaję bez bicia, ze delikatnie mi opadł po wyciągnięciu z piekarnika, ale to wina otwarcia na chwilę piekarnika podczas jego pieczenia.

Przepis na: Sernik z białą czekoladą i pomarańczą

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • ½ kostki margaryny
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 7 jajek
  • 1 białko
  • 20 dag cukru pudru
  • 3/4 tabliczki białej czekolady
  • skórka starta z jednej pomarańczy
Wyślij emailem

Sernik z białą czekoladą i pomarańczą - przepis krok po kroku


Krok 1

Sernik z białą czekoladą

Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy na foremkę i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut w temp. 180 stopni.


Krok 2

Sernik z białą czekoladą

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy do osiągnięcia sztywnej piany z dodatkiem szczypty soli. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz stopioną białą czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy po łyżce sera do ubitych żółtek.


Krok 3

Sernik z białą czekoladą

Dodajemy pianę z białek.


Krok 4

Sernik z białą czekoladą

Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się masy serowej.


Krok 5

Sernik z białą czekoladą

Masę serową nakładamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na ok 55 minut. Smacznego!


Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Średnia ocena 4 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments