Opis przepisu
Sernik z białą czekoladą i startą skórką z pomarańczy jest to pyszny wypiek na kruchym cieście. Uwielbiam takie ciacha do popołudniowej kawusi. Pięknie się kroi na talerzyki i jest bardzo aromatyczny. Przyznaję bez bicia, ze delikatnie mi opadł po wyciągnięciu z piekarnika, ale to wina otwarcia na chwilę piekarnika podczas jego pieczenia.
Przepis na: Sernik z białą czekoladą i pomarańczą
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- ½ kostki margaryny
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 7 jajek
- 1 białko
- 20 dag cukru pudru
- 3/4 tabliczki białej czekolady
- skórka starta z jednej pomarańczy
Wyślij emailem
Zobacz również:
Sernik z białą czekoladą i pomarańczą - przepis krok po kroku
Krok 1
Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy na foremkę i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut w temp. 180 stopni.
Krok 2
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy do osiągnięcia sztywnej piany z dodatkiem szczypty soli. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz stopioną białą czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy po łyżce sera do ubitych żółtek.
Krok 5
Masę serową nakładamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na ok 55 minut. Smacznego!
Komentarze