Serniczki z patelni

4.7/5 (104 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Serniczki z patelni

Pewnie zauważyliście jak uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki z patelni, czy to na śniadanie, czy kolację. Rzadko kiedy przygotowuję „zwykłe” kanapki, choć z domowego, ciepłego pieczywka to nigdy nie odmówię. Niestety przyzwyczaiłam się, że jem śniadanie najpóźniej pół godziny po przebudzeniu więc nie wytrzymałabym z głodu żeby sobie z samego rana upiec domowe bułeczki, czy chleb, który musi chwilę rosnąć, później upiec i chwilę ostygnąć. Takie serniczki przygotowujesz w oka mgnieniu, tylko nie zrażaj się do gęstego ciasta, które troszkę ciężko nałożyć na patelnię. Ono po prostu takie ma być, a po usmażeniu serniczki wychodzą bardzo smaczne.

Przepis na: Serniczki z patelni

Składniki:

  • 250 g sera w kostce
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 większe jajko
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu lub cukru pudru
  • Konfitura naturalnie owocowe (owoce leśne) firmy Stovit
Wyślij emailem

Serniczki z patelni - przepis krok po kroku


Wykonanie:

W większej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki za pomocą łyżki lub mikserem na małych obrotach (masa będzie dość gęsta). Na patelnię nalewamy odrobinę oliwy z oliwek, łyżką nakładamy podobnej wielkości serniczki , przyklepujemy na patelni, smażymy z obu stron. Podajemy z ulubioną konfiturą.


Serniczki z patelni

Serniczki z patelni

Serniczki z patelni

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 104

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Domowe Potrawy
Domowe Potrawy
7 lat temu

Robię podobne, tylko nazywam je placuszkami serowymi. Są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu 🙂

Aska W
Aska W
7 lat temu

Robiłam dzisiaj na sniadanie i zjadl mi je chłopak 🙁 musiałam robic sobie powtórkę, bo nic mi nie zostawił…

Patrycja Kulesza
Patrycja Kulesza
7 lat temu

mam pytanie-jaki to ma być ser?

Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
7 lat temu
W odpowiedzi do  Patrycja Kulesza

Obojetnie, może to być np. chudy czy półtlusty w kostce 🙂

Hubert
Hubert
7 lat temu

pichciłem rano i jutro tez robię <3

Ania
Ania
7 lat temu

Właśnie zrobiłam.. Chłopakowi i mi bardzo smakowały! 🙂 Zakładka leci do ulubionych 🙂

Polecam 🙂

Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
7 lat temu
W odpowiedzi do  Ania

Super, bardzo się cieszę! 🙂 Polecam się na przyszłość.

Natalia
Natalia
7 lat temu

Oliwy z oliwek się nie podgrzewa

Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
7 lat temu
W odpowiedzi do  Natalia

Hej 🙂 Słyszałam tą teorię jak również jej zaprzeczenie 🙂 Badania pokazały, że wszytko zależy od temperatury i długości smażenia. Jeżeli chcesz to możesz zamienić na masło klarowane albo olej kokosowy 🙂 Pozdrawiam!

Malgorzata Majchrzak
Malgorzata Majchrzak
7 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

najlepszy rzepakowy do smazenia