Pewnie zauważyliście jak uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki z patelni, czy to na śniadanie, czy kolację. Rzadko kiedy przygotowuję „zwykłe” kanapki, choć z domowego, ciepłego pieczywka to nigdy nie odmówię. Niestety przyzwyczaiłam się, że jem śniadanie najpóźniej pół godziny po przebudzeniu więc nie wytrzymałabym z głodu żeby sobie z samego rana upiec domowe bułeczki, czy chleb, który musi chwilę rosnąć, później upiec i chwilę ostygnąć. Takie serniczki przygotowujesz w oka mgnieniu, tylko nie zrażaj się do gęstego ciasta, które troszkę ciężko nałożyć na patelnię. Ono po prostu takie ma być, a po usmażeniu serniczki wychodzą bardzo smaczne.
Przepis na: Serniczki z patelni
Składniki:
- 250 g sera w kostce
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 większe jajko
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżki miodu lub cukru pudru
- Konfitura naturalnie owocowe (owoce leśne) firmy Stovit
Zobacz również:
Serniczki z patelni - przepis krok po kroku
Wykonanie:
W większej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki za pomocą łyżki lub mikserem na małych obrotach (masa będzie dość gęsta). Na patelnię nalewamy odrobinę oliwy z oliwek, łyżką nakładamy podobnej wielkości serniczki , przyklepujemy na patelni, smażymy z obu stron. Podajemy z ulubioną konfiturą.
Komentarze
Robię podobne, tylko nazywam je placuszkami serowymi. Są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu 🙂
Robiłam dzisiaj na sniadanie i zjadl mi je chłopak 🙁 musiałam robic sobie powtórkę, bo nic mi nie zostawił…
mam pytanie-jaki to ma być ser?
Obojetnie, może to być np. chudy czy półtlusty w kostce 🙂
pichciłem rano i jutro tez robię <3
Właśnie zrobiłam.. Chłopakowi i mi bardzo smakowały! 🙂 Zakładka leci do ulubionych 🙂
Polecam 🙂
Super, bardzo się cieszę! 🙂 Polecam się na przyszłość.
Oliwy z oliwek się nie podgrzewa
Hej 🙂 Słyszałam tą teorię jak również jej zaprzeczenie 🙂 Badania pokazały, że wszytko zależy od temperatury i długości smażenia. Jeżeli chcesz to możesz zamienić na masło klarowane albo olej kokosowy 🙂 Pozdrawiam!
najlepszy rzepakowy do smazenia