Od zawsze fascynowała mnie kuchnia tajska, wietnamska. Okropnie chciałabym choć raz znaleźć się w Tajlandii i spróbować ich przysmaków, prosto od prawdziwego tajskiego kucharza! Mogłoby mi się wydawać, że o tej kuchni już coś wiem z książek kulinarnych, lecz odwiedzenie w Polsce paru tajskich knajpek na milion procent nie oddaje tej całej magii aromatów oraz smaków potraw.
Wśród innych kuchni wschodniej Azji kuchnię tajską należy ocenić jako jedną z bardziej pikantnych i aromatycznych. Jednym z najbardziej charakterystycznych jest mleczko kokosowe oraz szereg aromatycznych przypraw takich jak trawa cytrynowa, świeży imbir czy liście limonki.
Sajgonki, oprócz oczywiście sushi stały się kolejnym symbolem kuchni azjatyckiej w Europie i na Zachodzie. Składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu przyrządzonego przeważnie z mięsa oraz warzyw. Dowolność w dobieraniu dodatków do farszu jest naprawdę przeogromna. Najbardziej popularne są sajgonki z mięsem wołowym lub kurczakiem. Ja użyłam piersi z kurczak, które wpasowały się w całość niemalże idealnie 🙂 Niemałym uznaniem cieszą się również sajgonki wegetariańskie, które stworzone są z rozmaitych warzyw i różnych rodzajów papieru ryżowego – następnym razem chętnie spróbuję takie wykonać.
Przygotowałam dla Was moją wersję sajgonek, lekko zmienioną od tych co niedawno przygotowywałam na warsztatach kuchni tajskiej. Niestety nie miałam niektórych trudno dostępnych przypraw jak np. tajska bazylia lecz wydaje mi się, że w takiej postaci dużo łatwiej będzie je Wam wykonać ponieważ wszystkie składniki zakupiłam dzisiaj bez problemu w sklepie Carrefour. Zaskocz swoich gości nowymi smakami i przygotuj te pyszne sajgonki! <3 Wierzę, że sobie spokojnie z nimi poradzicie i będziecie chcieli niejedną dokładkę jak mój chłopak dzisiaj… 🙂
Przepis na: Sajgonki z pieczonym kurczakiem
Składniki:
- upieczone piersi z kurczaka – 500 g
- przyprawa do kurczaka – szczypta
- papryka słodka – szczypta
- makaron z fasoli mung – 80 g
- czosnek – 2 ząbki
- imbir (korzeń) – 1 łyżeczka
- sos sojowy – 2 łyżki
- sos rybny – 1 łyżka
- papier ryżowy okrągły firmy House of Asia– 100 g
- marchew – 2 szt.
- pietruszka – 1 szt.
- por – 1/2 szt.
- świeża bazylia – kilka listków
- liście kaffiru firmy House of Asia – 3 większe
- limonka – 1/2 szt.
Zobacz również:
Sajgonki z pieczonym kurczakiem - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Dodajemy czosnek, cebulę, pietruszkę, por, starty na drobnych oczkach imbir, mieszamy. Po chwili dodajemy upieczone mięso, porwane na mniejsze części. Zalewamy sosem rybnym i sosem sojowym. Doprawiamy sokiem z limonki oraz drobno posiekaną bazylią. Na końcu dodajemy pokrojony makaron sojowy, całość mieszamy. Farsz przekładamy do miski.
Komentarze
Uwielbiamy sajgonki z pieczonym kurczakiem o niebo lepsze o tych z mielonym
Ja akurat uwielbiam obydwie wersje, ale to oczywiście kwestia gustu 🙂
Jak można nie kochać sajgonek? ;p były przeeepyszne!
Oj jak ja dawno nie jadłam sajgonek. Zjadłabym z wielką ochotą 🙂