Ryżowy sernik

3/5 (1 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

35 min + pieczenie

Ryżowy sernik

Opis przepisu

Jedliście kiedyś sernik kokosowy z dodatkiem ryżu? Ja wcześniej też takiego czegoś nie jadłam, ani nie piekłam więc dla mnie to był eksperyment- jednak bardzo udany. Zainspirowałam się przepisem ze strony Doradca Smaku tu.

Szczerze mówiąc nie przypuszczałam, że wyjdzie tak ciekawy w smaku. Nie jest delikatny, o konsystencji puchu jak zwykły sernik. Przyznaję, że wyszedł zdecydowanie cięższy, dużo również nie urósł podczas pieczenia jednak masy serowej wychodzi na tyle dużo, że i tak jest dość wysoki. Ryż jest lekko wyczuwalny lecz przyprawiłam go skórką z pomarańczy, sokiem z wyciśniętej pomarańczy, przyprawą do sernika z kardamonem i dzięki temu jest mega aromatyczny. Koniecznie musicie go wypróbować!

Przepis na: Ryżowy sernik

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 125 g zimnego masła
  • 250 g mąki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru

Masa serowa:

  • 200 g ryżu (2 saszetki)
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 200 g cukru
  • szczypta przyprawy do sernika
  • 50 g wiórki kokosowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy

Dodatkowo:

  • polewa z czekolady mlecznej
  • truskawki do dekoracji
Wyślij emailem

Ryżowy sernik - przepis krok po kroku


Krok 1

Ryżowy sernik

Wszystkie składniki na kruchy spód mieszamy, wyrabiamy do całkowitego ich połączenia. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto umieszczamy w okrągłej foremce, nakłuwamy widelcem. Piec 15 minut.


Krok 2

Ryżowy sernik

Ryż gotujemy w 2 szklankach wody i 1,5 szklance mleka, wraz z 1 łyżką cukru przez około 15-20 minut. Cedzimy, można lekko przydusić ręką aby pozbyć się nadmiaru wody, odstawiamy do przestygnięcia. Do ryżu dodajemy żółtka, miksujemy.


Krok 3

Ryżowy sernik

Wsypujemy cukier, przyprawę do sernika, skórkę i sok z pomarańczy, rozpuszczone masło, mąkę oraz wiórki kokosowe, miksujemy.


Krok 4

Ryżowy sernik

Dodajemy ser, najlepiej w dwóch turach, dokładnie mieszamy..


Krok 5

Ryżowy sernik

Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli, przekładamy do masy serowej, mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 6

Ryżowy sernik

Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Piec około 40 minut w temp. 180 stopni, później 25 minut w temp. 160 stopni. Po upieczeniu najlepiej nie otwierać od razu piekarnika lecz poczekać aby przestygł w środku. Wyciągnąc z piekarnika po około 40 minutach. Smacznego!

Ryżowy sernik

Ryżowy sernik

Średnia ocena 3 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lukasz Toborek
Lukasz Toborek
8 lat temu

Uwielbiam słodkości, a to wygląda niesamowicie,nietypowy deser którego napewno niebawem wypróbuje i podziele się wrażeniami 😉
A tymczasem zapraszam do mnie na orginalne
Tiramisu przepis włoski