Opis przepisu
Jedliście kiedyś sernik kokosowy z dodatkiem ryżu? Ja wcześniej też takiego czegoś nie jadłam, ani nie piekłam więc dla mnie to był eksperyment- jednak bardzo udany. Zainspirowałam się przepisem ze strony Doradca Smaku tu.
Szczerze mówiąc nie przypuszczałam, że wyjdzie tak ciekawy w smaku. Nie jest delikatny, o konsystencji puchu jak zwykły sernik. Przyznaję, że wyszedł zdecydowanie cięższy, dużo również nie urósł podczas pieczenia jednak masy serowej wychodzi na tyle dużo, że i tak jest dość wysoki. Ryż jest lekko wyczuwalny lecz przyprawiłam go skórką z pomarańczy, sokiem z wyciśniętej pomarańczy, przyprawą do sernika z kardamonem i dzięki temu jest mega aromatyczny. Koniecznie musicie go wypróbować!
Przepis na: Ryżowy sernik
Składniki:
Kruche ciasto:
- 125 g zimnego masła
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
Masa serowa:
- 200 g ryżu (2 saszetki)
- 2 szklanki wody
- 1,5 szklanki mleka
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jajek (osobno żółtka i białka)
- 200 g cukru
- szczypta przyprawy do sernika
- 50 g wiórki kokosowe
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy
Dodatkowo:
- polewa z czekolady mlecznej
- truskawki do dekoracji
Zobacz również:
Ryżowy sernik - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 6
Komentarze
Uwielbiam słodkości, a to wygląda niesamowicie,nietypowy deser którego napewno niebawem wypróbuje i podziele się wrażeniami 😉
A tymczasem zapraszam do mnie na orginalne
Tiramisu przepis włoski