Rogaliki z jabłkami

5/5 (1 ocen)

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

80 min

rogaliki z jabłkami

Drożdżowe rogaliki z jabłkami wychodzą niezwykle mięciutkie i ultra puszyste. Rozpływają się w ustach. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy nawet piknik. Nadzienie jabłkowe z cynamonem w połączeniu z ciepłym ciastem drożdżowym to strzał w dziesiątkę.

Przepis na: Rogaliki z jabłkami

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 50 ml letniego mleka

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru białego lub pudru
  • ok. 200 ml letniego mleka
  • 70 g miękkiego masła

Nadzienie:

  • 2 większe jabłka
  • większa szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub trzcinowego
  • kilka kropli soku z cytryny

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko
  • opcjonalnie 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Wyślij emailem

Rogaliki z jabłkami przepis krok po kroku:


Krok 1

jak zrobić rozczyn drożdżowy

Rogaliki z jabłkami można przygotować na bazie świeżych jak i suszonych drożdży (instant).

Rozczyn drożdżowy:

Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 7 g instant), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 50 ml letniego mleka (nie może być gorące) i 2 płaskie łyżki mąki pszennej np. typ 500-550. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np. mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)


Krok 2

przepis na ciasto drożdżowe

Ciasto na rogaliki:

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.

Dodajemy do miski żółtka (2 szt z dużych jaj), cukier biały (80 g), letnie mleko (około 200 ml), mąkę pszenną (500 g), a także miękkie masło (70 g). Dodajemy także rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Po około 10-15 minutach można ponownie wyrobić przez chwilkę. Przykrywamy je z wierzchu ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.


Krok 3

ciasto drożdżowe

Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. 


Krok 4

nadzienie jabłkowe

W tym czasie przygotowujemy sobie jabłkowe nadzienie. Użyłam dwóch większych jabłek.

Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Przekładamy do rondelka lub na patelnię. Posypujemy większą szczyptą cynamonu oraz cukrem np. waniliowym lub trzcinowym. Podlewamy kilkoma kroplami soku z cytryny i odrobiną wody. Smażymy na małym ogniu, co chwilkę mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.


Krok 5

rogale z nadzieniem jabłkowym

Ciasto drożdżowe wyjmujemy na blat podsypany małą ilością mąki. Najpierw przez chwilkę wyrabiamy ciasto dłońmi, a po chwili je rozwałkowujemy na kształt dużego koła. Dzielimy na równe części. Ja najpierw podzieliłam ciasto na 4 równe części, a później każdą część na trzy równe trójkąty. Wyszło mi łącznie 12 rogalików.

Na podstawę każdego trójkąta nakładamy po łyżce nadzienia jabłkowego.


Krok 6

rogaliki z jabłkami

Zlepiamy podstawę trójkąta ukrywając nadzienie i zwijamy rogaliki.

Uformowane rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odkładamy na ok. 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.


Krok 7

rogaliki drożdżowe z jabłkami

Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka (można też smarować samym roztrzepanym jajkiem, bez mleka). Ja rogaliki obsypywałam z wierzchu dodatkowo odrobiną cukru trzcinowego (jednak jeśli chcecie to możecie to pominąć i po upieczeniu oprószyć np. cukrem pudrem).

Rogaliki z jabłkami pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni przez około 25 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu). Od razu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Smacznego!

Szukasz innych pomysłów na smakowite wypieki z jabłkami? W takim razie zachęcam także do wypróbowania odrywanego chlebka z nadzieniem jabłkowym, tarty z jabłkami oraz sernika z jabłkami.


rogaliki z jabłkami

rogaliki z jabłkami

rogaliki z jabłkami

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments