Drożdżowe rogaliki z jabłkami wychodzą niezwykle mięciutkie i ultra puszyste. Rozpływają się w ustach. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy nawet piknik. Nadzienie jabłkowe z cynamonem w połączeniu z ciepłym ciastem drożdżowym to strzał w dziesiątkę.
Przepis na: Rogaliki z jabłkami
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 50 ml letniego mleka
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 80 g cukru białego lub pudru
- ok. 200 ml letniego mleka
- 70 g miękkiego masła
Nadzienie:
- 2 większe jabłka
- większa szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub trzcinowego
- kilka kropli soku z cytryny
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- opcjonalnie 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Zobacz również:
Rogaliki z jabłkami przepis krok po kroku:
Krok 1
Rogaliki z jabłkami można przygotować na bazie świeżych jak i suszonych drożdży (instant).
Rozczyn drożdżowy:
Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 7 g instant), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 50 ml letniego mleka (nie może być gorące) i 2 płaskie łyżki mąki pszennej np. typ 500-550. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np. mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)
Krok 2
Ciasto na rogaliki:
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.
Dodajemy do miski żółtka (2 szt z dużych jaj), cukier biały (80 g), letnie mleko (około 200 ml), mąkę pszenną (500 g), a także miękkie masło (70 g). Dodajemy także rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Po około 10-15 minutach można ponownie wyrobić przez chwilkę. Przykrywamy je z wierzchu ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Krok 4
Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Przekładamy do rondelka lub na patelnię. Posypujemy większą szczyptą cynamonu oraz cukrem np. waniliowym lub trzcinowym. Podlewamy kilkoma kroplami soku z cytryny i odrobiną wody. Smażymy na małym ogniu, co chwilkę mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 5
Na podstawę każdego trójkąta nakładamy po łyżce nadzienia jabłkowego.
Krok 6
Uformowane rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odkładamy na ok. 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Krok 7
Rogaliki z jabłkami pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni przez około 25 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu). Od razu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Smacznego!
Szukasz innych pomysłów na smakowite wypieki z jabłkami? W takim razie zachęcam także do wypróbowania odrywanego chlebka z nadzieniem jabłkowym, tarty z jabłkami oraz sernika z jabłkami.
Komentarze